Ανοιχτό στο κοινό το περίφημο «Cosmic House» του Τσαρλς Τζενκς

Ανοιχτό στο κοινό το περίφημο «Cosmic House» του Τσαρλς Τζενκς

Το μεταμοντερνιστικό αριστούργημα «Cosmic House», η πρώην κατοικία στο Λονδίνο του παγκοσμίως φημισμένου ιστορικού της αρχιτεκτονικής και θεωρητικού της κουλτούρας Charles Jencks, ως μουσείο πλέον, υποδέχεται από τα τέλη του προηγούμενου μήνα το κοινό.

Ο Jencks, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019, ήταν συγγραφέας και κριτικός και αργότερα ντιζάινερ τοπίου· ήταν καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση ιδεών και θεωρίας για τον μεταμοντερνισμό και μέσω των βιβλίων του κατέστησε αυτές τις ιδέες προσβάσιμες σε όλον τον κόσμο. Γεννημένος στη Βαλτιμόρη, σπούδασε στο Χάρβαρντ και εμπνεόμενος από το Carpenter Center for Visual Arts στο πανεπιστήμιο, το μοναδικό κτήριο που σχεδίασε ο Λε Κορμπιζιέ στις ΗΠΑ, ο Jencks συνέχισε σπουδές σε αρχιτεκτονική, πρώτα στην πατρίδα του και στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμβολική αρχιτεκτονική της οικίας, η σύνθετη εικονογραφία της και οι κοσμικές αναφορές είναι χαρακτηριστικές της σκέψης του Charles Jencks. Τους επισκέπτες υποδέχεται το «Κοσμικό Οβάλ», χώρος που λειτουργεί ως εισαγωγή στα θέματα που θα απαντήσουν διατρέχοντας την οικία. Στο ισόγειο, δωμάτια αφιερωμένα σε κάθε μία εποχή του χρόνου: στο «δωμάτιο του χειμώνα», στο τζάκι που σχεδίασε ο Michael Graves πέτρες λόγιων Κινέζων αντικαθιστούν τις φλόγες.

Ο Graves σχεδίασε τζάκι και για το «δωμάτιο της άνοιξης» το οποίο στολίζεται με γυναικείες αναπαραστάσεις των τριών ανοιξιάτικων μηνών από την Penelope Jencks. Το «δωμάτιο του ηλιακού ρολογιού» βλέπει νότια στον κήπο, ενώ ο «θόλος του νερού» είναι ένα τζακούζι που σχεδίασε ο Piers Gough – προσαρμοσμένη και ανεστραμμένη εκδοχή ενός θόλου Μπορομίνι. Την κατοικία συνδέει η «Ηλιακή Κλίμακα», μια τσιμεντένια σπείρα με πρόβολο, η οποία κατεβαίνει προς το μωσαϊκό «Μαύρη Τρύπα» του Eduardo Paolozzi, στη βάση της. Επάνω, η κρεβατοκάμαρα του Charles και της Maggie. Το επόμενο δωμάτιο, η «Αρχιτεκτονική βιβλιοθήκη» ήταν το γραφείο του Charles, με ταβάνι σε σχήμα σκηνής, ζωγραφισμένο να είναι σαν ουρανός· εδώ φιλοξενείται η «Πόλη των Βιβλίων», στην οποία κάθε ράφι σχετίζεται με το θέμα ή τον αρχιτέκτονα του οποίου τα βιβλία έχουν τοποθετηθεί εκεί. Στην πίσω πλευρά της οικίας που βλέπει στον κήπο, αναπαρίσταται η τετραμελής οικογένεια μέσω μιας επαναλαμβανόμενης «jencksiana», ενός μοτίβου στα παράθυρα που μοιάζει με πρόσωπο.

Μετά τον θάνατο της Maggie το 1995, ο Charles εξακολούθησε να ζει στο σπίτι μαζί με τα παιδιά του, τον John και τη Lily, η οποία σήμερα είναι επικεφαλής του γραφείου αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής τοπίου Lily Jencks Studio. «Οι γονείς μου σχεδίασαν το “Cosmic House” ως μια παιγνιώδη πολεμική» δήλωσε η Lily, η οποία συμμετείχε στον σχεδιασμό ενός νέου εκθεσιακού χώρου μέσα στην πρώην κατοικία. Επιπλέον, θα διευθύνει το νεοϊδρυθέν Jencks Foundation, το οποίο θα λειτουργεί ως πολιτισμικό εργαστήρι.

Το «Cosmic House» είναι ανοικτό μόνον σε μικρές ομάδες επισκεπτών και κρατήσεις μπορούν να γίνουν στον ιστότοπο https://www.thecosmichouse.org/ .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας