Απόρρητο στρατιωτικό drone στο Ισραήλ σε φιλοζωική αποστολή…

Απόρρητο στρατιωτικό drone στο Ισραήλ σε φιλοζωική αποστολή…

Μοιραστείτε το άρθρο

Ο ισραηλινός Στρατός διέθεσε ένα μικροσκοπικό drone σε μία ασυνήθιστη αποστολή: Να συνδράμει σε ρόλο “μητέρας” την προσπάθεια περιβαλλοντολόγων για την διάσωση ενός σπάνιου υπό εξαφάνιση είδους γύπα.

Για τον σκοπό αυτό, το drone προσαρμόστηκε για αυτήν την αποστολή προκειμένου να μπορεί να μεταφέρει και να κάνει άφεση ποσότητας τροφής κοντά στην φωλιά του ανήλικου γύπα, ο οποίος είχε χάσει τους γονείς του και δεν θα επιβίωνε μόνος του.

Η αποστολή αν και φαινομενικά ακουγόταν εύκολη, δεν ήταν. Ο λόγος για αυτό, για τον οποίο εξάλλου χρειάστηκε και στρατιωτικό drone, ήταν η τοποθεσία που βρισκόταν η φωλιά, σε μεγάλο υψόμετρο και ανάμεσα σε βράχια.

Σε τέτοιο σημείο θα ήταν αδύνατο να κατευθυνθεί αξιόπιστα και με ακρίβεια οποιοδήποτε άλλο εμπορικών προδιαγραφών drone, το συγκεκριμένο στρατιωτικό drone ωστόσο είχε την ικανότητα να περιηγείται ανάμεσα σε εξαιρετικά κλειστούς και περιορισμένους χώρους κι ήταν το μόνο που θα μπορούσε να φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο.

Στο βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, το drone είναι θολωμένο προκειμένου να μην διακρίνονται λεπτομέρειες της σχεδίασής του, ενώ κι ο ταγματάρχης του ισραηλινού Στρατού που έδωσε συνέντευξη για την αποστολή αυτή, μιλάει στην κάμερα γυρισμένος πλάτη.

Το συγκεκριμένο drone αναπτύχθηκε από την εταιρεία XTEND, κι η καινοτομία του έγκειται στην ικανότητα πλοήγησης με την χρήση εικονικής πραγματικότητας από τον χειριστή του ανάμεσα σε εξαιρετικά μικρούς διαδρόμους και περιορισμένους χώρους χωρίς κίνδυνο πρόσκρουσης σε περιβάλλοντα αντικείμενα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι παρά τις εξαιρετικές ικανότητες του προϊόντος τους, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και στην συγκεκριμένη απροσδόκητη αποστολή.

Αναμφίβολα, είναι ένα δείγμα της προόδου και εξέλιξης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των μικρών μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Ρεπορτάζ : Nikodimos Pavlidis Σύνδεσμος

Τελευταία Άρθρα Κατηγορίας