Β. Κικίλιας: «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, 15:53

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Κικίλιας παραδέχτηκε ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν όπως απέδιδαν στην αρχή της πανδημίας, κάτι που απέδωσε στην κόπωση των πολιτών από το lockdown.

Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό «είναι μεγάλη ελπίδα μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το ΕΣΥ και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα».

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας που πειθαρχεί. Για τους υπόλοιπους διερωτώμαι αν αξίζει τον κόπο η κούραση, η ανάγκη για μία βόλτα ή μία παρασπονδία, να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε κάνει ως κοινωνία αυτό τον έναν χρόνο. Ειδικά όταν η λύση, που είναι η λύση των εμβολίων, είναι εδώ και προχωρά» και σημείωσε: «Αξίζει τον κόπο, με όλη αυτή την προσπάθεια που έχουμε κάνει, να αντέξουμε λίγο ακόμα. Αυτό είναι το μήνυμα προς την κοινωνία και η Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της».

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς, είπε ότι ο αριθμός θα φτάσει τους 1.750.000 στο τέλος Μαρτίου και εκτίμησε ότι όλοι οι πολίτες που είναι πάνω από 60 χρονών θα είναι εμβολιασμένοι μέσα στον Μάιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την παράκαμψη της σειράς των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας είπε: «Μιλάμε για επτά περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1.000.000 εμβολιασμούς. Άρα, λοιπόν, με τη δική τους λογική θα έπρεπε να εμβολιάζουμε 500-1.000 άτομα την ημέρα και όχι 35.000 άτομα την ημέρα και να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τους συμπολίτες τους. Όταν αυτό ήρθε στη γνώση μου με αποδείξεις, δεν είχα κανένα πρόβλημα να ζητήσω και να πάρω παραιτήσεις υπεύθυνων Κέντρων Υγείας και διοικητών Νοσοκομείων».

 Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, 15:57

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας