Γέφυρα πολεμικού ή κόκπιτ μαχητικού; Εσείς κρίνετε!

Γέφυρα πολεμικού ή κόκπιτ μαχητικού; Εσείς κρίνετε!

Πόσο φουτουριστική μπορεί να γίνει μια γέφυρα πολεμικού πλοίου; Μια απάντηση δίνει το ναυπηγείο της Fincantieri και το Ιταλικό Ναυτικό με τις φωτογραφίες αυτές από τη φρεγάτα κλάσης PPA Thaon di Revel, η οποία ετοιμάζεται να παραδοθεί για ένταξη. Έτσι στη γέφυρα δεσπόζουν δύο θέσεις χειριστών του πλοίου, σε κλασική διάταξη διθέσιου side by side μαχητικού, με ψηφιακές κονσόλες, joystick και έξυπνο λογισμικό με πολλαπλούς αυτοματισμούς να επιτρέπει τον πλήρη χειρισμό του σκάφους, όπως και τα οπλικά συστήματα!

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η εκπαίδευση των χειριστών σε αυτό το φουτουριστικό “κοκπιτ” γίνεται σε εξομοιωτές (κάτι που διεθνώς έχει γίνει πλέον στάνταρτ στα σύγχρονα πολεμικά πλοία).

Και μια διευκρίνιση: Η κλάση PPA, Thaon di Revel, στο Ιταλικό Ναυτικό χαρακτηρίζεται ως περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης. Εμείς όμως εσκεμμένα τη γράφουμε “φρεγάτα” γιατί τα χαρακτηριστικά της αυτό θυμίζουν και πολύ έντονα. Εκτόπισμα 6.000 τόνων, πλήρης σουίτα ηλεκτρονικών και αντιμέτρων, κύριο πυροβόλο 127 χιλιοστών Vulcano, 16 κελιά αντιαεροπορικών πυραύλων, αντιπλοϊκοί πύραυλοι Otomat, 2 ελικόπτερα κ.ο.κ. Το σκάφος προσφέρεται σε πολλές διαμορφώσεις, από light (με ελαφρύ οπλισμό) έως heavy και ουσιαστικά είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα που μπορεί να παραγγελθεί σε πολλούς ρόλους.

Το άρθρο Γέφυρα πολεμικού ή κόκπιτ μαχητικού; Εσείς κρίνετε! εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Χρήστος Γ. Κτενάς Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας