Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Η ΑΟΖ δεν είναι στη συμφωνία με την Ελλάδα

Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Η ΑΟΖ δεν είναι στη συμφωνία με την Ελλάδα

Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Η ΑΟΖ δεν είναι μέσα στη συμφωνία με την Ελλάδα – Γραπτή δήλωση στο EURACTIV Γαλλίας

Η συμφωνία ορόσημο, η οποία υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου και θεωρήθηκε ευρέως ως το πρώτο βήμα για την επίτευξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας στην άμυνα, προβλέπει την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία, καθώς όπως κατήγγειλε δεν περιλάμβανε την ΑΟΖ, ενώ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση δέσμευση της Γαλλίας ότι το κείμενο που αναφέρεται σε αμυντική συνδρομή, περιλαμβάνει και την ΑΟΖ.

«Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το Άρθρο 2 της συμφωνίας.

Tο γαλλικό υπουργείο Άμυνας, σήμερα απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα, υπογράμμισε στην EURACTIV Γαλλίας με γραπτή δήλωση ότι οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

«Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη», ανέφερε το υπουργείο.

Παρατίθεται η ακριβής δήλωση του γαλλικού ΥΠΑΜ στα γαλλικά:Ρεπορτάζ : Armyvoice News Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας