Γερμανικές εκλογές: «Όλα είναι πιθανά»

Γερμανικές εκλογές: «Όλα είναι πιθανά»

Γερμανικές εκλογές – ΜΜΕ: «πιο συναρπαστικές εκλογές παρά ποτέ», τις χαρακτηρίζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σημειώνοντας πως όλα είναι πιθανά

Για «πιο συναρπαστικές εκλογές παρά ποτέ» κάνει λόγο σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σημειώνοντας πως όλα είναι πιθανά στις εκλογές της Κυριακής, στη Γερμανία.

Όπως αναφέρεται, η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής αλλαγής εξουσίας. Μετά από 16 χρόνια θητείας της Μέρκελ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μία νέα αρχή για την χώρα.

Μετά την απόφαση της Mέρκελ να μην ξανακατέβει υποψήφια, γράφει, θα υπάρξει σε κάθε περίπτωση αλλαγή προσώπου στην Καγκελαρία. Και αν ρίξει κανείς μια ματιά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τότε είναι μάλλον πιθανό να την διαδεχθεί το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) με τον υποψήφιο του Όλαφ Σολτς, προσθέτει.

Γερμανικές εκλογές: Τα σενάρια

Οι τελευταίες βρίσκουν σταθερά πρώτους τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η απόσταση από τους Χριστιανοδημοκράτες ήταν μεταξύ μίας και τριών ποσοστιαίων μονάδων. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach, το SPD φτάνει στο 26% και το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) στο 25%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν οι αριθμοί παραμείνουν οι ίδιοι και την Κυριακή το βράδυ, τότε το SPD θα βιώσει μια ανάσταση, την οποία για πολύ καιρό δεν τολμούσε καν να ονειρευτεί. Μετά από μια πρωτοφανή συντριβή στην προεκλογική εκστρατεία του 2017, φαίνεται πως κατάφερε να ξεκινήσει αυτήν την φορά μία χωρίς προηγούμενο μάχη να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού βρισκόταν μόλις στο 15%, σημειώνει.

Στο τέλος ενδεχομένως να έχει κερδίσει πάνω από 10% από αυτό το ποσοστό, λέει. Στο πρόσωπο του Σολτς, ένας Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και έμπιστος του πρώην Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ ενδεχομένως να εισέλθει και πάλι στην Καγκελαρία, 16 χρόνια μετά τον αποχαιρετισμό του Σρέντερ.

Και αυτό – σύμφωνα με την εφημερίδα – δεν είναι το μόνο αξιοσημείωτο σε αυτή την «σούπερ εκλογική Κυριακή» καθώς και στα δύο τοπικά Κοινοβούλια στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Βερολίνο φαίνεται να προηγούνται αυτήν την στιγμή δύο Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Σόιμπλε θέλει ένα νέο Γερμανικό Ράιχ;

Εάν και οι τρεις Σοσιαλδημοκράτες νικήσουν την Κυριακή, θα πρόκειται για μια επιτυχία του SPD, την οποία το κόμμα έχει να βιώσει από τα χρόνια του Σρέντερ. Προς το παρόν, όμως, κανένα κόμμα δεν μπορεί να διακατέχεται από βεβαιότητα, σημειώνει η εφημερίδα.

Εάν λάβει κανείς στα σοβαρά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τότε η μάχη θα παραμείνει συναρπαστική μέχρι το κλείσιμο της κάλπης. Δεν αποκλείεται η εποχή της Μέρκελ να τελειώσει με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε: Με ένα οριακό εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτει.

Το 2005, οι Χριστιανοδημοκράτες και το SPD έφτασαν σε ποσοστό πάνω από το 35%. Καγκελάριος ενός πιθανού Μεγάλου Συνασπισμού θα μπορούσε να γίνει όμως μόνο η Mέρκελ, καθώς το CDU/CSU είχαν πάρει μερικές χιλιάδες ψήφους παραπάνω.

Η κατάσταση θα μπορούσε και αυτήν την φορά να εξελιχθεί με παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι SPD και CDU το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει πιο κοντά σε επίπεδο επιδόσεων, γράφει.

Άνοδος για τους Σοσιαλδημοκράτες

Όσο προσεκτικός και να πρέπει να παραμείνει κανείς σε σχέση με τις προβλέψεις, ένα πράγμα φαίνεται να είναι σίγουρο: Ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να υπολογίζουν σε σημαντική άνοδο των δυνάμεών τους σε σχέση με τις εκλογές το 2017 και οι Χριστιανοδημοκράτες σε πολύ μεγάλες απώλειες.

Αναφέρει εξάλλου πως για τις πιθανές συμμαχίες δεν έχουν ακόμα ειπωθεί πολλά. Όλα δείχνουν ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξουν περίπλοκες και χρονοβόρες διερευνητικές συνομιλίες. Εκτός από μία Κυβέρνηση SPD-Πρασίνων-Φιλελευθέρων (FDP), άλλοι πιθανοί συνδυασμοί είναι μία κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων-FDP και ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Aριστεράς (Die Linke), λέει.

Το ενδεχόμενο συμμαχίας με το κόμμα της Αριστεράς ήταν μέχρι τώρα για τον υποψήφιο του SPD για την Καγκελαρία και τους δύο επικεφαλής των Πρασίνων σχεδόν αποκλεισμένο, καθώς θεωρούν ότι με το κόμμα της Αριστεράς θα υπάρξουν πολλές συγκρούσεις και χαμηλή αξιοπιστία, σημειώνει.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει, οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις πιθανώς δεν θα χρειαστούν, σε περίπτωση που θα υπάρχει δυνατότητα συνασπισμού SPD και Πρασίνων. Δεν είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, αλλά επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε περίπτωση που το Die Linke δεν υπερβεί το εκλογικό όριο του 5%, θα μπορούσε να αναστηθεί η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων που η Mέρκελ αντικατέστησε το 2005. Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτό το συναρπαστικό εκλογικό έτος, καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: ΚΥΠΕΡεπορτάζ : Armyvoice News Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας