Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα
Πλάνα Απεριόριστης Shared  Φιλοξενίας

 

50off

50% ΕΚΠΤΩΣΗ !!!
Unlimited One Ετήσιο Κόστος €10.94 - €21.89
Unlimited Gold Ετήσιο Κόστος €24.44 - €48.89

Data Center Από τον Ηγέτη PhoenixNAP
Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Ετήσια Πλάνα Shared Φιλοξενίας
Αγόρα Απεριόριστης  Φιλοξενίας!

Γκρίζο σκηνικό στην αγορά ενέργειας- Τιμές και ληξιπρόθεσμα σε άνοδο

Γκρίζο σκηνικό στην αγορά ενέργειας- Τιμές και ληξιπρόθεσμα σε άνοδο

Έντονα ανοδικές είναι οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στη χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά και μέση τιμή μήνα στα 376,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 338 ευρώ του Ιουλίου και τα 240,49 ευρώ/MWh του Ιουνίου, με τον οποίο υπάρχει αύξηση 41%  

Στο μεταξύ, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε για σήμερα στα 397,33 ευρώ/MWh, με αύξηση 4,9%. Βέβαια η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα καθώς σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται στα επίπεδα των 500 ευρώ/MWh λόγω της ξηρασίας.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν ατα 490, 79 ευρώ./ MWh ενώ στη Γαλλία κινήθηκαν πάνω από τα 500 ευρώ/MWh, λόγω της υψηλής ζήτησης για ψύξη, με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία στην ήπειρο να επιβαρύνουν τις υποδομές βραχυπρόθεσμα.

Στο μεταξύ, έντονα αυξητική τάση καταγράφεται στους αριθμούς των μετρητών ρεύματος που καταλήγουν στη λεγόμενη “Καθολική Υπηρεσία” με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω υπηρεσία αφορά τη δυνατότητα που δίνεται σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA, να λαμβάνουν απρόσκοπτα ρεύμα επ’ αόριστον, μετά από δηλωμένη αδυναμία πληρωμών στον τελευταίο προμηθευτή. Δηλαδή, μέχρι να βρουν νέο προμηθευτή μπορούν με βάση το πλαίσιο να καλύπτονται από τις εταιρείες που έχουν επιλεγεί με διαγωνισμό και είναι οι ΔΕΗ  Protergia, Elpedison, ΗΡΩΝ και NRG (αναλογικά με τα μερίδιά τους παίρνουν τους μετρητές με αδυναμία πληρωμών έναντι αποζημίωσης).

Βέβαια η αγορά θεωρεί το όλο πλαίσιο προβληματικό καθώς εκτιμά ότι “υποθάλπει” στρατηγικούς κακοπληρωτές και ζητεί αναμόρφωσή του καθώς όπως αναφέρει “συντηρεί” φαινόμενα “απροθυμίας” ρυθμίσεων οφειλών.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία, στο τέλος Ιουνίου στην Καθολική Υπηρεσία αντιστοιχούσαν σχεδόν 183.500 μετρητές από 146.929 που ήταν στο α’ τρίμηνο του 2022, Δηλαδή προστέθηκαν περίπου άλλοι 35.000 μετρητές.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρα για τη διασφάλιση συνθηκών ομαλότητας στην αγορά με αιχμή τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών έχουν ζητήσει ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς) και ο ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας), με κοινή επιστολή τους προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

 “Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά και παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα “ενεργειακού τουρισμού” που μπορούν να προκύψουν ένεκα του νέου πλαισίου.

“Ως εκ τούτου, έχοντας επιστρέψει ουσιαστικά στις αρχικές προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας –ο οποίος καταρτίστηκε προ δεκαετίας βάσει ενός τελείως διαφορετικού περιβάλλοντος στην αγορά προμήθειας– οι πελάτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προβούν ανά πάσα στιγμή σε καταγγελία της σύμβασής τους και σε αλλαγή προμηθευτή, δίχως να απαιτείται να μεριμνήσουν για την κάλυψη ή τον διακανονισμό των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Όπως είναι γνωστό μάλιστα, η εν λόγω δυνατότητα των καταναλωτών ενισχύθηκε έτι περαιτέρω με το άρθρο 138 του πρόσφατου Νόμου 4951/2022. Παράλληλα, οι προμηθευτές έχουν απωλέσει τη δυνατότητα διεκδίκησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εν λόγω (τέως) πελατών τους, μέσω της υποβολής εντολής απενεργοποίησης παροχής. Όπως γίνεται αντιληπτό, το συγκεκριμένο πλαίσιο – ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες – ευνοεί τους κακοπληρωτές, ενισχύει τον ενεργειακό «τουρισμό» και αφήνει τους προμηθευτές ενέργειας απολύτως εκτεθειμένους” αναφέρουν οι δυο σύνδεσμοι και τονίζουν ότι απαιτείται η λήψη μέτρων.

Καμπανάκι από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Στο μεταξύ η παρέμβαση αυτή των δυο Συνδέσμων ήλθε μετά την επιστολή της ΡΑΕ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, όπου κάνει λόγο  για έντονα προβλήματα ρευστότητας εταιρειών του κλάδου αλλά και για ενδεχόμενο “εξόδου συμμετεχόντων από την αγορά”. Μάλιστα κάνει λόγο για τη διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς τους παρόχους ενέργειας, που εκτιμάται ότι προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρει ότι οι “κόκκινες” οφειλές των καταναλωτών προς τους προμηθευτές, αλλά και οι διευκολύνσεις που δίνουν οι τελευταίοι επηρεάζουν τις πληρωμές των παρόχων προς τους Διαχειριστές και τους δήμους. 

Γιώργος Αλεξάκης

 • Ενέργεια
 • Τιμές
 • τιμολόγια

  Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

  Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα   Πλάνα Απεριόριστης SSD Cloud Server Φιλοξενίας  

  Cloud-15


  Έκπτωση 15%

  Personal Unlimited Cloud SSD €9.58
  Business Unlimited Cloud SSD €11.58
  Pro Unlimited Cloud SSD €13.58


  Απόκτησε τον Δικό Σου Απεριόριστο SSD Cloud Server

  USA SSD Data Center - Δωρεάν cPanel & SSL
  Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Πλάνα Cloud Server
  Απόκτησε Tον Τώρα !

  Άλλα Τελευταία Άρθρα Κατηγορίας  Παλαιότερα Άρθρα