Δηλώσεις Παρλί για Rafale κι όχι μόνο: Παρουσία και με Mirage 2000, Α400M κ.λπ.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, με την ευκαιρία της υπογραφής των συμβάσεων για την απόκτηση 18 Rafale, των όπλων και της εν συνεχεία υποστήριξης (FOS), στις δηλώσεις της έκανε αναφορά στο μέλλον, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο των σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις της αποκτούν ξεχωριστή σημασία.

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,

Σχεδόν σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσαν τη βούλησή τους να αναπτύξουν τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και θέλω να σας εκφράσω, σήμερα, τη χαρά και την υπερηφάνειά μου διότι βρίσκομαι εδώ με τον ομόλογό μου Νίκο Παναγιωτόπουλο, ώστε να παρίσταμαι στην υπογραφή αυτής της σύμβασης για την προμήθεια 18 αεροσκαφών “Rafale” από την Ελλάδα.

Έτσι, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύεται αυτό το μαχητικό αεροσκάφος, αποκτώντας δυνατότητες και τεχνολογικά μέσα, η αριστεία των οποίων είναι ομοφώνως αναγνωρισμένη ενώ η αποτελεσματικότητά τους αποδεικνύεται αδιάκοπα στο επιχειρησιακό πεδίο. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτή την επιλογή που έκανε η Ελλάδα, γι’ αυτή την επιλογή που είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκή.

Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία, φιλοδοξίες και προκλήσεις, τις οποίες έχουμε τη βούληση να αναπτύξουμε και να αντιμετωπίσουμε αμοιβαίως. Η ποιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ορατή στη Μεσόγειο, όπου οι ασκήσεις πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Θα αναφέρω μόνο δύο: Την πρώτη σε μορφή τετραμερούς συνεργασίας με τους Ιταλούς και Κυπρίους συμμάχους μας τον περασμένο Αύγουστο, με την οποία επιβεβαιώσαμε από κοινού την παρουσία μας στη θάλασσα και στον αέρα χάρη σε κοινές ασκήσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Επίσης, συμμετείχαμε από κοινού σε μία παρόμοια άσκηση τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αίγυπτο, στο πλευρό των εταίρων μας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από την Κύπρο.

Και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αυτή η δυναμική θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2021. Σε λίγες μέρες θα αναπτύξουμε σημαντικά αεροπορικά μέσα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποστολής «Σκύρος». Αυτή η ανάπτυξη μακράς εμβελείας θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 αεροπόρους, τέσσερα “Rafale”, δύο Α400M “Atlas” και ένα MTT “Phoenix”.

Με την ευκαιρία αυτή, οι αεροπορικές μας δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις. Η Γαλλία θα συμμετάσχει επίσης στην αεροπορική διεθνή άσκηση «Ηνίοχος» που διοργανώνεται εδώ στην Ελλάδα 12 με 22 Απριλίου με τέσσερα “Mirage 2000” και οκτώ “Rafale” στο πλευρό αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία.

Τέλος, ανάμεσα στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου -στο πλαίσιο της αποστολής του αεροπλανοφόρου μας «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο- η συνοδεία μιας ελληνικής φρεγάτας θα προσφέρει μια νέα ευκαιρία για τις δυνάμεις μας να ταξιδέψουν πλάι-πλάι, να μάθουν να συνεργάζονται ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα τους.

Αυτή η συνεργασία που οικοδομούμε, συγκεκριμένα στη Μεσόγειο, είναι ουσιαστική για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, για να γίνει σεβαστό το δικαίωμα και η ελευθερία κυκλοφορίας. Αυτός ο χώρος που βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών κρίσεων -στη Λιβύη, στη Συρία- υπόκειται σε αυξανόμενες εντάσεις και απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις, είναι ουσιώδες οι Ευρωπαίοι να συνειδητοποιήσουν ότι από κοινού, αποκτώντας τις κατάλληλες ικανότητες, θα μπορέσουμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις.

Ευρύτερα, πρέπει να συνεχίσουμε μαζί την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής κυριαρχίας που βέβαια έρχεται να συμπληρώσει το διατλαντικό δεσμό. Και σε αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα, η Γαλλία γνωρίζει ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας.

Η ελπίδα που θα εκφράσω σήμερα, είναι να δούμε τη συνέχιση αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Η αριστεία αυτής της στρατηγικής και επιχειρησιακής σχέσης θα μπορέσει ίσως, σε κάθε περίπτωση ελπίζω, να εκφραστεί με νέες δυνατότητες και στο χώρο του Πολεμικού Ναυτικού. Η Γαλλία θα διαβιβάσει σύντομα στην Ελλάδα προτάσεις, για να ανανεώσει τον στόλο των φρεγατών της και να διατηρήσει το χαρακτήρα της ναυτικής δυνάμεως.

Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα, αγαπητέ κ. Υπουργέ. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να γιορτάσουμε μία πλούσια και παλαιά αμυντική σχέση, όπως το αναφέρατε κι εσείς κύριε Υπουργέ.

Κατά το παρόν έτος, της διακοσιοστής επετείου από τον Αγώνα για την Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, στην οποία η Γαλλία συνέβαλε αποφασιστικά πολεμώντας στο πλευρό σας, θέλω να εκφράσω την υπερηφάνειά μου που βρίσκομαι εδώ για να εξακολουθήσει να υφίσταται αυτή η μακρά και βαθιά φιλία που ενώνει τις χώρες μας.

Σας ευχαριστώ».

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας