Ερντογάν: Οι Αμερικανοί μας πρότειναν F-16 αντί για επιστροφή κεφαλαίων για το F-35

Ερντογάν: Οι Αμερικανοί μας πρότειναν F-16 αντί για επιστροφή κεφαλαίων για το F-35

Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η υπόθεση (ή η φημολογία) περί επίσημου τουρκικού αιτήματος αγοράς F-16V και αναβάθμισης παλαιότερων F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας. Έτσι όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν, ξεκινώντας για την περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής, δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να προμηθευθεί F-16.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν θύμισε πως η Τουρκία περιμένει την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνεισφέρει στο πρόγραμμα εξέλιξης των F-35. Και πως συνεχίζονται με τις ΗΠΑ οι σχετικές διαπραγματεύσεις, οπότε οι ΗΠΑ πρότειναν την αγορά F-16V ως αντιστάθμισμα. «Εμείς είπαμε, ας προχωρήσουμε σε όποια βήματα είναι απαραίτητα για να καλύψουμε τις αμυντικές μας ανάγκες». Ακόμη, η τουρκική εφημερίδα Sabah μεταδίδει πως το όλο θέμα για τον Ερντογάν «παραμένει συνδεδεμένο με το πρόγραμμα του F-35» και πως θα συζητηθεί στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, στο τέλος Οκτωβρίου, όπου όμως ακόμη δεν έχει καθοριστεί διμερής συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αν συνδυάσουμε πάντως αυτές τις δηλώσεις Ερντογάν, με τις σχετικές του Ιμπραήλ Καλίν, εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, που έγιναν πριν λίγες μέρες σε τουρκική εφημερίδα, όπου η προμήθεια νέων F-16 περιγράφηκε ως μια από τις διάφορες «εναλλακτικές» που μελετά η Τουρκία, το αρχικό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε, είναι πως διεξάγεται παρασκηνιακά μια διαπραγμάτευση, που όμως απέχει ακόμη αρκετά από την κατάληξη της. Τόσο λόγω μεγάλων εμποδίων στις ΗΠΑ από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, την απροθυμία προς το παρόν της κυβέρνησης Μπάιντεν να κάνει κάποιες σοβαρές παραχωρήσεις προς την Άγκυρα, αλλά και την ιδιόρρυθμη τουρκική προσέγγιση που θέλει να τα διαπραγματευτεί «όλα», σε μια συμφωνία αναζωπύρωσης των σχέσεων της με τις ΗΠΑ.

Καλίν: Στόχος της Τουρκίας παραμένει το F-35, εναλλακτικά ίσως δούμε ενίσχυση των F-16

 

 

Το άρθρο Ερντογάν: Οι Αμερικανοί μας πρότειναν F-16 αντί για επιστροφή κεφαλαίων για το F-35 εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Χρήστος Γ. Κτενάς Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας