Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα
Πλάνα Απεριόριστης Shared  Φιλοξενίας

 

50off

50% ΕΚΠΤΩΣΗ !!!
Unlimited One Ετήσιο Κόστος €10.94 - €21.89
Unlimited Gold Ετήσιο Κόστος €24.44 - €48.89

Data Center Από τον Ηγέτη PhoenixNAP
Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Ετήσια Πλάνα Shared Φιλοξενίας
Αγόρα Απεριόριστης  Φιλοξενίας!

ΕΤΕ: Το 2023 θα είναι η χρονιά των υποδομών και της πληροφορικής

ΕΤΕ: Το 2023 θα είναι η χρονιά των υποδομών και της πληροφορικής

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, 17:07

Στα πλαίσια της νέας σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν», η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, χαρτογραφεί την πορεία δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, με έμφαση στον εντοπισμό των ιδιαίτερων κλαδικών τάσεων. Βασικό μήνυμα της ανάλυσης αποτελεί η ισχυρή δυναμική των επιχειρηματικών πωλήσεων κατά την τρέχουσα χρονιά, αποτελώντας έτσι καίριο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακόμα και στο δύσκολο περιβάλλον της επόμενης χρονιάς ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας αναμένεται να καταφέρει να σταθεί όρθιος.

*Από τον επιχειρηματικό τομέα εξαιρούνται: πρωτογενής παραγωγή, ενέργεια, χρηματοοικονομικές και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ σε όρους ΑΕΠ δεν λαμβάνονται υπόψη τεκμαρτά ενοίκια, φόροι και επιδοτήσεις. Πηγές: Eurostat, Ελ.Στατ., Εκτιμήσεις Εθνική Τράπεζα

Αναλυτικότερα, εστιάζοντας στο 3ο τρίμηνο του 2022, σημαντική επιτάχυνση σημείωσαν οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα, με αύξηση 31% έναντι του 3ου τριμήνου 2019 (από +23% κατά το 1ο εξάμηνο), εν μέρει στηριζόμενες από τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όσον αφορά τα επί μέρους χαρακτηριστικά της ανόδου, παρατηρούμε:

Επιτάχυνση της ανόδου του όγκου πωλήσεων (συνεπής με την πορεία επιχειρηματικού ΑΕΠ*), που στο 3ο τρίμηνο έφτασε 11% υψηλότερα του 3ου τριμήνου 2019 (έναντι αύξησης 6% αντίστοιχα στο εξάμηνο).

Υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, που καλύπτουν άνω των ⅔ της αύξησης πωλήσεων του εννιαμήνου – κυρίως λόγω αυξημένου κόστους εισαγόμενων πρώτων υλών.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα πρώτα σημάδια (από λειτουργικό πλεόνασμα επιχειρηματικού τομέα και αποτελέσματα εισηγμένων εταιρειών) συγκλίνουν στη διατήρηση υγιών περιθωρίων λειτουργικού κέρδους, μαζί με μια προσπάθεια των επιχειρήσεων να απορροφήσουν μέρος των πληθωριστικών πιέσεων.

Η ενισχυμένη κερδοφορία σε συνδυασμό με την υψηλότερη χρηματοδοτική στήριξη, συμβάλουν σε παράλληλη άνοδο (i) των επιχειρηματικών επενδύσεων (κυρίως για βελτίωση παραγωγικής δυναμικότητας) και (ii) της απασχόλησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αύξηση του επιχειρηματικού ΑΕΠ στο εννιάμηνο 2022 κατά 14% σε σχέση με το 2019 ανάγει το επιχειρείν σε βασική κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία – με την Ελλάδα μάλιστα να αυξάνει το μερίδιό της στην Ευρώπη (σε όρους προστιθέμενης αξίας, σε όλους τους ευρείς τομείς).

Εμβαθύνοντας σε κλαδικό επίπεδο, διαπιστώνουμε ότι η επιτάχυνση του όγκου πωλήσεων ήταν εμφανής σε όλο το φάσμα των ευρέων τομέων της οικονομίας, ενώ παράλληλα όλοι σχεδόν οι επιμέρους κλάδοι έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019 (με σημαντική ωστόσο διασπορά επιδόσεων). Ειδικότερα, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους:

Πηγές: Eurostat, Ελ.Στατ., Εκτιμήσεις Εθνική Τράπεζα

Οι κατασκευές σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση όγκου δραστηριότητας (27% υψηλότερα του 2019), με δυναμική πορεία κυρίως στα κτίρια, ενώ πιο αδύναμες επιδόσεις σημειώνονται στον κλάδο εμπορίου.

Στη βιομηχανία θετικά ξεχωρίζουν τομείς υψηλής τεχνολογίας, ενώ στις υπηρεσίες ξεχωρίζει η ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία επιβεβαιώνεται από την ισχυρή πορεία των συμβουλευτικών υπηρεσιών, του R&D και της πληροφορικής.

Έντονες πληθωριστικές επιδράσεις εμφανίζουν οι κλάδοι βιομηχανίας και χονδρικού εμπορίου, λόγω υψηλής εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες (αύξηση τιμών εισαγωγών της τάξης του 30%).

Πηγές: Eurostat, Ελ.Στατ., Εκτιμήσεις Εθνική Τράπεζα

Διατήρηση των υψηλών τιμών για το προσεχές διάστημα και μικρή επιβράδυνση στη δυναμική της ζήτησης συνομολογούν οι βασικοί πρόδρομοι δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έτσι, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ οι ονομαστικές πωλήσεις εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν ανοδικά (+27% έναντι 2019), παράλληλα εμφανίζονται σημάδια ότι η τρέχουσα δυναμική αρχίζει να επιβραδύνει σε όρους όγκου.

Περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 3% εκτιμάται για το 2023, η οποία θα είναι εμφανής σε όλους τους ευρείς τομείς της οικονομίας. Οι κατασκευές και η πληροφορική αναμένεται να ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η μελέτη μπορεί να ανευρεθεί στην ιστοσελίδα του Ομίλου της ΕΤΕ στην ενότητα Μελέτες και Οικονομικές Αναλύσεις (κατηγορία Ελληνική Επιχειρηματικότητα): https:https://www.nbg.gr/el/omilos/meletes-oikonomikes-analuseis/reports/sales-2022q4//www.nbg.gr/el/omilos/meletes-oikonomikes-analuseis/reports/sales-2022q4

Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα   Πλάνα Απεριόριστης SSD Cloud Server Φιλοξενίας  

Cloud-15


Έκπτωση 15%

Personal Unlimited Cloud SSD €9.58
Business Unlimited Cloud SSD €11.58
Pro Unlimited Cloud SSD €13.58


Απόκτησε τον Δικό Σου Απεριόριστο SSD Cloud Server

USA SSD Data Center - Δωρεάν cPanel & SSL
Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Πλάνα Cloud Server
Απόκτησε Tον Τώρα !

Άλλα Τελευταία Άρθρα ΚατηγορίαςΠαλαιότερα Άρθρα