Ηλεκτρονικό τσιγάρο – Πρώτη άδεια της αμερικανικής FDA σε προϊόν ατμίσματος

Ηλεκτρονικό τσιγάρο – Πρώτη άδεια της αμερικανικής FDA σε προϊόν ατμίσματος

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε για πρώτη φορά προϊόντα ατμίσματος αναγνωρίζοντας ότι μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία των καπνιστών.

Αρνήθηκε πάντως να αδειοδοτήσει υγρά αναπλήρωσης με γεύσεις, τα οποία γίνονται αντικείμενο κατάχρησης μεταξύ ανηλίκων.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα πωλούνται στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια χωρίς να έχουν πάρει το επίσημο πράσινο φως των αρχών. Η FDA είχε δώσει στους κατασκευαστές περιθώριο μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν αιτήσεις αδειοδότησης προκειμένου να παραμείνουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Η νέα απόφαση της FDA αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο Vuse Solo της καπνοβιομηχανίας R.J. Reynolds, μέλος του ομίλου της British American Tobabbaco. Άδεια έλαβαν και τα αντίστοιχα δοχεία υγρών αναπλήρωσης.

«Τα δεδομένα του κατασκευαστή δείχνουν ότι τα προϊόντα με γεύση καπνού θα μπορούσαν να βοηθήσουν εθισμένους ενήλικες καπνιστές να υιοθετήσουν αυτά τα προϊόντα –είτε πλήρως είτε με σημαντική μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων- και να μειώσουν την έκθεσή τους σε επιβλαβή χημικά» δήλωσε ο Μιτς Ζέλερ, διευθυντής του Κέντρου Προϊόντων Καπνού της FDA.

Παράλληλα, η υπηρεσία επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις διαφημίσεις της R.J. Reynolds στο Διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η FDA αρνήθηκε να εγκρίνει δέκα υγρά αναπλήρωσης με άλλες γεύσεις εκτός από καπνό, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με έρευνα, ένας στους δέκα μαθητές λυκείου που ατμίζει χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο Vuse.

Τα υγρά με γεύση καπνού, αντίθετα, δεν είναι δημοφιλή μεταξύ των ανηλίκων, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προϊόντα αυτά οδηγούν τους νέους στο κάπνισμα, έκρινε η FDA.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας