ΗΠΑ: Αποπέμφθηκε αστυνομικός για την επίθεση σε βάρος υπολοχαγού του στρατού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, 10:07

ΗΠΑ: Αποπέμφθηκε αστυνομικός για την επίθεση σε βάρος υπολοχαγού του στρατού

Αποπέμφθηκε από το σώμα ένας από τους δύο αστυνομικούς της Βιρτζίνια των ΗΠΑ που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε υπολοχαγό του αμερικανικού στρατού, αφού προηγουμένως τον σταμάτησαν για τροχαίο έλεγχο στη διάρκεια του οποίου τον σημάδεψαν με τα όπλα τους και του έριξαν σπρέι πιπεριού.

Ο αστυνομικός Τζο Γκουτιέρες αποπέμφθηκε από την υπηρεσία, αφού έρευνα που διεξήχθη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπεται, ανακοίνωσαν χθες οι Αρχές της πόλης Ουίντσορ στη Βιρτζίνια. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται αν επιβλήθηκε κάποια τιμωρία στον άλλο αστυνομικό που εμπλέκεται στο περιστατικό, τον Ντάνιελ Κρόκερ.

Ο υπολοχαγός Κάρον Ναζάριο υπέβαλε μήνυση στις 2 Απριλίου στο δικαστήριο Νόρφολκ της Βιρτζίνια καταγγέλλοντας ότι οι δύο αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία όταν τον σταμάτησαν στις 5 Δεκεμβρίου 2020 για μια τροχαία παράβαση. Όπως αναφέρει, οι αστυνομικοί τον σημάδεψαν με τα όπλα τους, τον έριξαν στο έδαφος, του έριξαν σπρέι πιπεριού και απείλησαν να τον σκοτώσουν.

Ο Ναζάριο, Αφροαμερικανός και λατινικής καταγωγής, αναφέρει στη μήνυσή του ότι ο Γκουτέρες και ο Κρόκερ παραβίασαν τα συνταγματικά του δικαιώματα. Νωρίτερα χθες ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ είχε ανακοινώσει ότι ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα από την αστυνομία για το περιστατικό, αλλά και των ενεργειών των δύο αστυνομικών. Ο Νόρθαμ σχολίασε ότι το βίντεο από το περιστατικό «τον εξόργισε».

Στις 5 Δεκεμβρίου ο Ναζάριο φορούσε τη στρατιωτική του στολή και οδηγούσε το καινούριο του SUV με μια προσωρινή χάρτινη πινακίδα που ήταν εμφανής στο πίσω τζάμι του οχήματος, όταν του έγινε σήμανση να σταματήσει στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου.

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε ο Ναζάριο, άναψε το φλας του αυτοκίνητου του, επιβράδυνε και έψαξε ένα σημείο με φωτισμό για να σταματήσει. Ωστόσο ένας από τους αστυνομικούς χρησιμοποίησε τον ασύρματο λέγοντας ότι ένας οδηγός ενός οχήματος χωρίς πινακίδες «διαφεύγει της αστυνομίας» και θεωρείται «υψηλού κινδύνου» και ένας άλλος αστυνομικός έφτασε στο σημείο.

Ο Ναζάριο σταμάτησε σε ένα κοντινό βενζινάδικο, λιγότερο από δύο λεπτά αφού του έγινε σήμα να σταματήσει. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, που καταγράφηκε από κάμερες στις στολές των αστυνομικών και το κινητό τηλέφωνο του Ναζάριο, ο υπολοχαγός είπε στους αστυνομικούς ότι φοβάται να βγει από το αυτοκίνητό του. Ένας αστυνομικός τού απάντησε «καλά κάνεις και φοβάσαι», τονίζεται στην αγωγή.

Κατά τη σύλληψη ο Ναζάριο είχε τα χέρια του ψηλά, δεν προέβαλε καμία αντίσταση, αλλά οι αστυνομικοί τού έριξαν σπρέι πιπεριού και τον πέταξαν βίαια στο έδαφος. Στο τέλος, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας έφτασε στο σημείο και ο υπολοχαγός αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, προσθέτει η αγωγή.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, 10:29

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας