Η διαγραφή δυσλειτουργικών κυττάρων ανακουφίζει από το διαβήτη 

Η διαγραφή δυσλειτουργικών κυττάρων ανακουφίζει από το διαβήτη 

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021, 12:14

Η διαγραφή δυσλειτουργικών κυττάρων ανακουφίζει από το διαβήτη 

Ζήσης Ψάλλας

Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή. Αλλά έχει επίσης να κάνει με τα γερασμένα κύτταρα στο σωματικό λίπος των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα ευρήματα από τον Ming Xu και τους συνεργάτες του από τη Σχολή Ιατρικής Υγείας του University of Connecticut.

Και η απομάκρυνση αυτών των γερασμένων κυττάρων φαίνεται να σταματά τη διαβητική συμπεριφορά σε παχύσαρκα ποντίκια, αναφέρουν στο Cell Metabolism οι ερευνητές. Ο Ming Xu, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Γήρανσης του UConn και στο τμήμα Γενετικής και Γονιδιωματικών Επιστημών στο UConn Health, ηγήθηκε της έρευνας.

Η άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του λίπους στο μεταβολισμό ήταν ένα δραματικό αποτέλεσμα, είπαν οι ερευνητές. Εάν μια θεραπεία λειτουργούσε τόσο καλά στους ανθρώπους, θα άλλαζε το “παιχνίδι” για τον διαβήτη.

Ο Xu και οι συνεργάτες του τέσταραν την αποτελεσματικότητα ενός συνδυασμού πειραματικών φαρμάκων, δασατινίμπη και κερσετίνη.

Αυτές οι ουσίες μπορούν να σκοτώσουν τα γηρασμένα κύτταρα σε καλλιέργειες ανθρώπινου λιπώδους ιστού. Ο ιστός δωρήθηκε από άτομα με παχυσαρκία που ήταν γνωστό ότι είχαν μεταβολικά προβλήματα. Χωρίς θεραπεία, οι ανθρώπινοι λιπώδεις ιστοί προκάλεσαν μεταβολικά προβλήματα σε ποντίκια με ανοσοανεπάρκεια. 

«Αυτά τα φάρμακα μπορούν να κάνουν το ανθρώπινο λίπος υγιές και αυτό θα μπορούσε να είναι υπέροχο», είπε ο Xu. «Τα αποτελέσματα ήταν πολύ εντυπωσιακά και ανοίγουν το δρόμο για πιθανές κλινικές δοκιμές».

Ο Xu και οι συνεργάτες του στο UConn Health και στην Mayo Clinic επιδιώκουν τώρα τη χρήση του συνδυασμού δασατινίμπη και κερσετίνης σε κλινικές δοκιμές για να δουν εάν τα φάρμακα αυτά μπορούν να βελτιώσουν τον διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς.

«Αν και τα προκλινικά αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα, οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας είναι απολύτως κρίσιμες για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτών των φαρμάκων στους ανθρώπους πριν από την κλινική χρήση», τόνισε ο Xu.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικιού που αναπτύχθηκε πρόσφατα, η ομάδα του Xu έδειξε ότι η κάθαρση αυτών των γερασμένων κυττάρων μία φορά κάθε μήνα είναι αποτελεσματική τόσο για την επιβράδυνση της ανάπτυξης του διαβήτη όσο και για την ανακούφιση των ανεπτυγμένων διαβητικών συμπτωμάτων σε παχύσαρκα ποντίκια.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021, 12:14

Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας