Η τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021, 09:40

Η τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του Penn State χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και την ψυχική υγεία που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 24.000 ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ του 2005 και του 2016. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μανιτάρια είχαν μικρότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μανιτάρια περιέχουν εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει από τη βλάβη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη αρκετών ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη.

Τα λευκά μανιτάρια, τα οποία είναι η πιο κοινή ποικιλία μανιταριών στις ΗΠΑ, περιέχουν κάλιο, το οποίο πιστεύεται ότι μειώνει το άγχος. Επιπλέον, ορισμένα άλλα είδη βρώσιμων μανιταριών μπορεί να διεγείρουν την έκφραση νευροτροφικών παραγόντων όπως η σύνθεση του παράγοντα ανάπτυξης νεύρων, που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην πρόληψη νευροψυχιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι λευκές γυναίκες που δεν σπούδασαν στο κολέγιο, ήταν πιο πιθανό να τρώνε μανιτάρια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και των χαμηλότερων πιθανοτήτων κατάθλιψης λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία, σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, αυτοαναφερόμενες ασθένειες, φάρμακα και άλλους διατροφικούς παράγοντες. Είπαν, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε σαφές πρόσθετο όφελος με σχετικά υψηλή πρόσληψη μανιταριών.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια δευτερογενή ανάλυση για να διαπιστώσει εάν ο κίνδυνος κατάθλιψης θα μπορούσε να μειωθεί αντικαθιστώντας μια μερίδα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με μια μερίδα μανιτάρια κάθε μέρα. Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτή η υποκατάσταση δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης.

Πριν από αυτήν την έρευνα, υπήρξαν κάποιες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης μανιταριών και κατάθλιψης και η πλειοψηφία ήταν κλινικές δοκιμές με λιγότερους από 100 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η μελέτη αναδεικνύει την πιθανή σημασία της κατανάλωσης μανιταριών ως μέσο για τη μείωση της κατάθλιψης και την πρόληψη άλλων ασθενειών. 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021, 09:40

Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας