Κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS εναντίον drones, λύση που ενδιαφέρει την Ελλάδα

Κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS εναντίον drones, λύση που ενδιαφέρει την Ελλάδα

Οι κατευθυνόμενες ρουκέτες Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) που κατασκευάζει η BAE Systems και αποτελούν όπλο για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache αλλά και για άλλες πλατφόρμες, τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατάρριψη drones.

Οι σχετικές δοκιμές έγιναν στην έρημο Yuma στις ΗΠΑ με βασική αλλαγή στη ρουκέτα -που κατευθύνεται με ακτίνα laser- του πυροσωλήνα, ο οποίος είναι πλέον προσέγγισης, οπότε να μπορεί να καταρριφθεί ένα drone και από κοντινή έκρηξη του όπλου. Η ανάπτυξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα καθώς δίνει μια φθηνή (σίγουρα φθηνότερη από οποιοδήποτε αντιαεροπορικό πύραυλο) λύση στο ζήτημα των drones. Υπενθυμίζουμε ότι οι APKWS είναι εξέλιξη των γνωστών ρουκετών Hydra 70 των 2,75 ιντσών, με εμβέλεια έως 5 χιλιόμετρα σε βολή από ελικόπτερο αλλά και έως 10 για βολή από αεροσκάφος.

Και μιας και οι ρουκέτες αυτές μπαίνουν σε ελικόπτερα και ελαφρά αεροσκάφη αλλά και εκτοξεύονται από ένα απλό όχημα μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά στην αντιμετώπιση των εγχώριων κινδύνων από μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη. Στο μυαλό μας εδώ έρχονται τα ελληνικά Apache, τα MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού που ήδη έχει αποφασιστεί να πάρουν το όπλο, τα ελαφριά ελικόπτερα Kiowa αλλά και τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6 Texan που περιμένουν αναβάθμιση-επισκευή. Ακόμη και κάποια από τα πολλά Μ-113 του Ελληνικού Στρατού θα μπορούσαν με απλή μετασκευή να «πάρουν» ένα τέτοιο εκτοξευτή.

Το άρθρο Κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS εναντίον drones, λύση που ενδιαφέρει την Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Χρήστος Γ. Κτενάς Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας