Κλυδωνισμών συνέχεια στο ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία για τις δοκιμές των S-400 και προειδοποιούν για «σοβαρές συνέπειες»

Οι εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας φαίνonται να αυξάνονται, μετά τον τελευταίο πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των δύο κατά τα άλλα συμμάχων σχετικά με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο του σίριαλ «προβλήθηκε» την Παρασκευή, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές στα ΜΜΕ ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να δοκιμάζει το ρωσικό σύστημα, απορρίπτοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους: «(Οι δοκιμές) διεξήχθησαν και διεξάγονται. Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μας απασχολεί σε καμία περίπτωση. Εάν δεν πρόκειται να δοκιμάσουμε αυτές τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας, τότε τι θα κάνουμε;».

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απάντησε στις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες αργότερα την Παρασκευή, με μια αυστηρά διατυπωμένη δήλωση, όπου το μόνο για το οποίο δεν κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ήταν ότι πρόδωσε το ΝΑΤΟ: «Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δοκιμή που πραγματοποίησε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, προειδοποιώντας ότι η δοκιμή αυτή «ρισκάρει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα ασφαλείας. Είμαστε σαφείς και ακλόνητοι στη θέση μας ότι ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Το Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει την Τουρκία από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να διαρρέουν φήμες για τις δοκιμές των S-400 ότι το σύστημα «δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί».

Η Τουρκία έχει ξανά και ξανά στο παρελθόν απορρίψει τις αμερικανικές ανησυχίες και ο Ερντογάν ανέφερε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να μην υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να αλλάξουν πορεία στην Τουρκία: «Φαίνεται ότι οι κύριοι (στις ΗΠΑ) ενοχλούνται ιδιαίτερα ότι πρόκειται για όπλο που ανήκει στη Ρωσία. Είμαστε αποφασισμένοι, συνεχίζουμε στο δρόμο μας όπως πάντα.»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

Τελευταία Άρθρα Κατηγορίας