Κολομβία: Δέκα πρώην μέλη των ανταρτών FARC σκοτώθηκαν σε μάχη με το στρατό

Κολομβία: Δέκα πρώην μέλη των ανταρτών FARC σκοτώθηκαν σε μάχη με το στρατό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021, 05:06

Κολομβία: Δέκα πρώην μέλη των ανταρτών FARC σκοτώθηκαν σε μάχη με το στρατό

Τουλάχιστον δέκα αποστάτες της οργάνωσης ανταρτών FARC σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών με τον στρατό στη νοτιοδυτική Κολομβία, ανέφερε χθες Πέμπτη στρατιωτική πηγή.

Στρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε «σφοδρές μάχες» με αντάρτες στο φαράγγι Μικάι, στο διαμέρισμα Κάουκα, δήλωσε ο στρατηγός Τζον Χάιρο Ρόχας. Ο ανώτερος αξιωματικός έκανε λόγο για «πάνω από 10 νεκρούς» στις τάξεις των FARC σε βίντεο που διένειμε στα ΜΜΕ. Πρόσθεσε πως στις μάχες ενεπλάκησαν επίσης μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε απώλειες στις τάξεις αυτής της οργάνωσης ανταρτών.

Στην Κάουκα, αποστάτες των FARC και αντάρτες του ELN συγκρούονται για τα έσοδα από τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το μεγαλύτερο μέρος των 13.000 της μαρξιστικής ένοπλης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) κατέθεσε τα όπλα δυνάμει της ειρηνευτικής διαδικασίας του 2016. Όμως εκατοντάδες πολεμιστές απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης και συνεχίζουν να δρουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Instituto de Estudios para el Desarrollo y la Paz, INDEPAZ) εκτιμά ότι οι αποστάτες είναι περίπου 5.200, στην πλειονότητά τους (85%) νεοσύλλεκτοι.

Ο ELN, επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, διαθέτει κάπου 2.450 μαχητές, κατά την ίδια πηγή.

Στις αρχές Οκτωβρίου, όταν έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για το 2020, το INDEPAZ σημείωσε πως είναι ενεργά στη χώρα των Άνδεων 13.000 μέλη ένοπλων παράνομων οργανώσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021, 05:06

Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας