Λευκορωσία: Νέα «δημόσια» εμφάνιση για τον φυλακισμένο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς

Λευκορωσία: Νέα «δημόσια» εμφάνιση για τον φυλακισμένο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 20:05

Λευκορωσία: Νέα «δημόσια» εμφάνιση για τον φυλακισμένο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς

Ο φυλακισμένος Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, έκανε την εμφάνισή του σήμερα σε μια συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ, δηλώνοντας ότι νιώθει καλά και πως δεν τον έχουν χτυπήσει, ωστόσο η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το συμβάν ως μια ακόμη «δημόσια» εμφάνιση που έγινε με εξαναγκασμό.

Τη συνέντευξη Τύπου για τους δημοσιογράφους οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, στο οποίο έφεραν τον κρατούμενο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς. Οι δημοσιογράφοι εκ των προτέρων δεν γνώριζαν, γράφει το BBC στην ρωσική ιστοσελίδα του, ότι ο Προτάσεβιτς θα είναι στην αίθουσα και πως την τελευταία στιγμή στο τραπέζι στο οποίο θα έπρεπε να κάτσουν οι ομιλητές, τοποθέτησαν μια ταμπέλα με το όνομα του δημοσιογράφου.

«Όπως βλέπετε, την τελευταία στιγμή στη σύνθεση των συμμετεχόντων έγιναν αλλαγές. Μάθαμε για την επιθυμία του Ρομάν να επικοινωνήσει με τα ΜΜΕ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Ανατόλι Γκλάζ.

Ο Προτάσεβιτς ο οποίος καθόταν δίπλα σε τέσσερις αξιωματούχους, δύο εκ των οποίων φορούσαν στολές, είπε ότι δεν συνεργάστηκε με τις αρχές και ότι ήταν καλά στην υγεία του μετά τη σύλληψή του τον περασμένο μήνα, όταν το αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαινε υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

«Όλα είναι καλά με μένα. Κανένας δεν με χτύπησε, κανείς δεν με άγγιξε» δήλωσε. «Αντιλαμβάνομαι την ζημία που προκάλεσα όχι μόνο στο κράτος , αλλά και στη χώρα. Τώρα θέλω να κάνω κάθε τι που μπορώ για να διορθώσω την κατάσταση» δήλωσε ο Προτάσεβιτς, όπως και ότι «δεν υπήρξε καμία συναλλαγή με την ανάκριση. Όλα έγιναν οικειοθελώς, κανείς δεν εξανάγκασε», τόνισε. 

Ο Προτάσεβιτς είπε ακόμη δεν άλλαξε τις πολιτικές του απόψεις και δεν περνάει με το μέρος του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Δεν άλλαξα τις πολιτικές μου απόψεις, μπορώ εντίμως και ανοιχτά να πω μπροστά σε όλες τις κάμερες ότι δεν θα γίνω πολιτικός υποστηρικτής του προέδρου. Έτσι είναι. Ναι, τον εκτιμώ ειλικρινά, σαν άνθρωπο που μπόρεσε να αντέξει μπροστά σε όλες τις πιέσεις, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Όμως δεν θα γίνω οπαδός του προέδρου, ούτε ότι περνάω πλήρως με το μέρος του κράτους», πρόσθεσε. 

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς στη φυλακή όπου κρατείται δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και δεν βλέπει συχνά τη δικηγόρο του. Μόνο στις 8 Ιουνίου συναντήθηκε μαζί της, ενώ τις προηγούμενες 10 ημέρες προσπαθούσε καθημερινά να τον συναντήσει.

Οι δημοσιογράφοι του BBC που ήταν διαπιστευμένοι στη συνέντευξη Τύπου, αποχώρησαν από την αίθουσα μόλις ανακοινώθηκε ότι ο Προτάσεβιτς εξέφρασε την επιθυμία να «επικοινωνήσει με τα ΜΜΕ», αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ο φυλακισμένος δημοσιογράφος μπορεί να βρίσκεται παρά τη θέλησή του.

«Αυτή δεν είναι μια συνέντευξη Τύπου αλλά μια σκηνή είτε από τον Κάφκα είτε από τον Όργουελ» , δήλωσε ο Φράνακ Βιατσόρκα, σύμβουλος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Ο Προτάσεβιτς έχει εμφανιστεί αρκετές φορές από τότε που συνελήφθη στο Μινσκ μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στις 23 Μαΐου. Είχε παραδεχθεί μάλιστα τη συνωμοσία που είχε κάνει για να ανατρέψει τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο οργανώνοντας «ταραχές», ενώ είχε ανακαλέσει τις επικρίσεις του κατά του Λουκασένκο.

Πηγές: Reuters,TASS, BBC

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 20:05

Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας