Μεγάλη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία – Ζητούν μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

«Παραλύει» από το πρωί της Τρίτης (29/09) όλη η Γερμανία, καθώς η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς είχε διαταραχθεί, έπειτα από την έκκληση για απεργία που απηύθυνε το ισχυρό συνδικάτο Ver.di, το οποίο ζητά να γίνει διαπραγμάτευση μιας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας σε εθνική κλίμακα.

«Το Ver.di καλεί τους μισθωτούς των δημόσιων μεταφορών σε προειδοποιητική απεργία» για «να αυξήσουν την πίεση», ανέφερε το συνδικάτο σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, η κυκλοφορία των ΜΜΕ είχε περιοριστεί δραστικά από τις 04:00 (ώρα Ελλάδας). Στο Βερολίνο, μάλιστα, δεν κυκλοφορεί «σχεδόν κανένα λεωφορείο, συρμός του μετρό ή τραμ», ενώ στο Αμβούργο «δεν θα λειτουργήσει κανένας συρμός του μετρό» μέχρι τις 13:00, είχαν προειδοποιήσει οι εταιρείες μεταφορών των δύο πόλεων.

Στο Μόναχο «δεν λειτουργεί το μετρό» και «κυκλοφορούν μόνο τα μικρά λεωφορεία», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της MVG, που εκμεταλλεύεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η απεργία δεν αφορά τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Το συνδικάτο Ver.di ζητά να αρχίσει διαπραγμάτευση για μια συλλογική σύμβαση η οποία να ισχύσει στο σύνολο της χώρας για τους 87.000 μισθωτούς του τομέα. Συγκεκριμένα, αιτείται «να σταματήσει η άνιση μεταχείριση των μισθωτών στα διάφορα κρατίδια» και καλεί για κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά τις αργίες και τα πριμ.

Όμως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οργάνωση VKA, που εκπροσωπεί τους εργοδότες του τομέα στη Γερμανία, «αρνήθηκε αυτές τις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με το συνδικάτο.

«Η συμπεριφορά της Ver.di είναι ανεύθυνη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης», υποστήριξε από την πλευρά της η VKA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η απεργιακή κινητοποίηση επρόκειτο να λήξει στις περισσότερες πόλεις γύρω στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

Τελευταία Άρθρα Κατηγορίας