Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα
Πλάνα Απεριόριστης Shared  Φιλοξενίας

 

50off

50% ΕΚΠΤΩΣΗ !!!
Unlimited One Ετήσιο Κόστος €10.94 - €21.89
Unlimited Gold Ετήσιο Κόστος €24.44 - €48.89

Data Center Από τον Ηγέτη PhoenixNAP
Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Ετήσια Πλάνα Shared Φιλοξενίας
Αγόρα Απεριόριστης  Φιλοξενίας!

Νάουσα: H γη του ξινόμαυρου και των αμπελώνων

Νάουσα: H γη του ξινόμαυρου και των αμπελώνων

Η Νάουσα η Πόλη του Οίνου και της Αμπέλου, αποκαλείται από τους λάτρεις του κρασιού και της αμπελουργίας ως και η γη του ξινόμαυρου, καθώς στην εύφορη αυτής γωνιάς της Μακεδονίας, καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες η φημισμένη αυτή τοπική οινική ποικιλία, που δίνει εκλεκτά κρασιά, αποτέλεσμα του ηπειρωτικού – μεσογειακού κλίματος, των νερών και των εύφορων πλαγιών του Βερμίου.

Οι επισκέπτες της Νάουσας έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε σύγχρονα επισκέψιμα οινοποιεία, σε πανέμορφους αμπελώνες, ανάμεσα σε βαρέλια με τα παλιότερα κρασιά στην Ελλάδα, να γευτούν παλιές και σπάνιες σοδειές, που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, να εμπλουτίσουν την κάβα τους με το μοναδικό ξινόμαυρο, που όσο παλαιώνει γίνεται ακόμα καλύτερο.

Η ανάδειξη του οινοτουρισμού και της οινικής παράδοσης της πόλης είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της σημερινής δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Νάουσας από τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε σε συνεργασία, με τους οινοποιούς της περιοχής,  το «Φεστιβάλ Τρύγου» με πρωτότυπες δράσεις ανάδειξης της οινικής παράδοσης και του ξινόμαυρου κρασιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο Φεστιβάλ Τρύγου το 2021,  πραγματοποιήθηκε η  πρότυπη δράση βύθισης 500 φιαλών κρασιού στο ιστορικό ποτάμι της Αράπιτσας στη Νάουσα,  με σκοπό την παλαίωσή του στις ειδικές συνθήκες του τρεχούμενου νερού του ποταμού. Με την βύθιση των κρασιών, οι Ναουσαίοι οινοπαραγωγοί αλλά και οι φορείς που συνεργάστηκαν για αυτό το εγχείρημα, θέλησαν να πειραματιστούν, με στόχο να αναδείξουν τον χαρακτήρα της Νάουσας, ως πόλη του Οίνου και της Γευσιγνωσίας.

Οι οινοπαραγωγοί και οι οινόφιλοι αναμένουν σε λίγα χρόνια τα αποτελέσματα στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών, που βυθίστηκαν στο ιστορικό ποτάμι της πόλης.

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Πλούσιες εκδηλώσεις με αναπαράσταση του τρύγου, επισκέψεις και  γευσιγνωσίες σε σύγχρονα οινοποιεία και μουσικές δράσεις για το κρασί,  διοργανώθηκαν και στο 2ο Φεστιβάλ Τρύγου,  τον φετινό Οκτώβριο.

Η  Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου (International Xinomavro Day), που  καθιερώθηκε από το 2019 από τους οινοποιούς και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου, συνέπεσε φέτος με την σημαντική είδηση της ένταξης του Δήμου Νάουσας  στο ευρωπαϊκό δίκτυο “Iter Vitis – Les chemins de la vigne” – Πολιτιστικές Διαδρομές Αμπέλου και Οίνου, που συνιστά πιστοποιημένη Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Δήμος Νάουσας είναι ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που εντάσσεται σε αυτό το δίκτυο πόλεων και περιοχών, με σημαντική ιστορία και ξεχωριστή παρουσία, στον χώρο του αμπελιού και της οινοποίησης. Οι παραπάνω δράσεις καταδεικνύουν ότι η ενίσχυση του οινοτουρισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη σημερινή δημοτική αρχή της Νάουσας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται  την τελευταία τριετία τόσο για την ανάδειξη της οινικής παράδοσης και της τοπικής γαστρονομίας, όσο και για την ανάδειξη του πολιτισμού και της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου Νάουσας με τις φυσικές ομορφιές του Βερμίου, στο άλσος του Αγίου Νικολάου, στα δύο κοντινά σε απόσταση από τη Νάουσα χιονοδρομικά κέντρα των «3-5 Πηγαδιών» και του Σελίου, τα τρεχούμενα νερά στις βάθρες της Μεταμόρφωσης, τους  γραφικούς ορεινούς και πεδινούς οικισμούς και τους σημαντικούς  αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Σχολή του Αριστοτέλη και αρχαίο θέατρο της Μίεζας.

Πληροφορίες: Γραφείο Πολιτισμού Δήμου Νάουσας, τηλ. κέντρο: 2332350300, https://www.naoussa.gr/

Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα   Πλάνα Απεριόριστης SSD Cloud Server Φιλοξενίας  

Cloud-15


Έκπτωση 15%

Personal Unlimited Cloud SSD €9.58
Business Unlimited Cloud SSD €11.58
Pro Unlimited Cloud SSD €13.58


Απόκτησε τον Δικό Σου Απεριόριστο SSD Cloud Server

USA SSD Data Center - Δωρεάν cPanel & SSL
Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Πλάνα Cloud Server
Απόκτησε Tον Τώρα !

Άλλα Τελευταία Άρθρα ΚατηγορίαςΠαλαιότερα Άρθρα