Οικονόμου: Ελλάδα-ΗΠΑ-Τουρκία-casus belli… Τι μας προσφέρει η MDCA

Οικονόμου: Ελλάδα-ΗΠΑ-Τουρκία-casus belli… Τι μας προσφέρει η MDCA

Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα και τις τουρκικές προκλήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε με μια εκτενή αναφορά στις διπλωματικές επιτυχίες της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με τα Εμιράτα και με τη Γαλλία και διευρύναμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, στην οποία για πρώτη φορά αποτυπώνονται πράγματα όχι με καθαρά μηνύματα στην Τουρκία, αλλά με “καμπάνες”, ουσιαστικές απαντήσεις στο casus belli.

“Αναγνωρίζουν για πρώτη φορά γραπτώς οι ΗΠΑ τα δικαιώματά μας στη θάλασσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα», τόνισε. «Προσθέστε σ’ αυτό και την πολύ πετυχημένη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση γεωπολιτική και ενεργειακή». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί πάρα πολύ. «Και το αποτύπωμά της το διπλωματικό, το κύρος, αλλά και η αποτρεπτική της δυνατότητα με βάση τις συμμαχίες της, τις συμφωνίες της, έχει ενισχυθεί πάρα πολύ και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που της προκαλεί εκνευρισμό.

Από την άλλη πλευρά, εμείς στεκόμαστε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με την αποτρεπτική μας δύναμη και ισχύ ενισχυμένη. Σας είπα μέσα σε δύο χρόνια γίνανε στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε. Αναφερόμενος στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στον Έβρο που, όπως είπε, είναι και ενεργειακό κέντρο και αποτελεί την πύλη για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, «οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα στενά και επιλέγουν τη χώρα μας.

Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό λόγω της χρονικής συγκυρίας στην οποία γίνεται καθώς οι Αμερικάνοι έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους από την Ευρώπη. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία λένε στην Ευρώπη ότι επιλέγουν την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα είναι ένα μήνυμα τεράστιας σημασίας», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οι ΗΠΑ με την Ελλάδα συνομολογούν πλέον πράγματα τα οποία είναι εγγυήσεις πολύ πάνω απ’ αυτές που μας έδινε η παρουσία μας στο ΝΑΤΟ μαζί με μία χώρα η οποία μας απειλούσε γιατί είναι και μία ιδιαιτερότητα του ΝΑΤΟ.

Να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι όλες αυτές οι πολιτικές που αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργούν για πρώτη φορά ένα φοβερά αναβαθμισμένο πλαίσιο επιρροής, προστασίας, ασφάλειας για τη χώρα και τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. Έκανε επίσης λόγο για προσχήματα που χρησιμοποίησε η αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να μην ψηφίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία, λόγω αντιπολιτευτικού μένους και εμμονής, όπως είπε, του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη, στις εθνικές επιτυχίες που πετυχαίνει ο πρωθυπουργός.

AΠΕ-ΜΠΕ

The post Οικονόμου: Ελλάδα-ΗΠΑ-Τουρκία-casus belli… Τι μας προσφέρει η MDCA first appeared on Defence-point.gr.

Ρεπορτάζ -Πηγή: newsroom Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας