Ολοκληρώθηκε το πιο σύγχρονο αμερικανικό αντιβαλλιστικό ραντάρ στην Αλάσκα

Ολοκληρώθηκε το πιο σύγχρονο αμερικανικό αντιβαλλιστικό ραντάρ στην Αλάσκα

Εντός του 2023 (μετά από δοκιμές το 2022) θα ενταχθεί στο σύστημα αντιβαλλιστικής προειδοποίησης των ΗΠΑ το νέο ραντάρ LRDR (Long-Range Discrimination Radar) του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε στην Αλάσκα στη βάση Clear Air Force Station. Το LRDR είναι ένα πολύ σύγχρονο ραντάρ τεχνολογίας AESA, μπάντας S, κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, μια σχεδίαση της Lockheed Martin, το οποίο θα προστατεύει τις ΗΠΑ από επιθέσεις από την πλευρά του Ειρηνικού, έχοντας δηλαδή ως στόχο κυρίως τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Το LRDR συγγενεύει με την οικογένεια AN/SPY-7 των ραντάρ Aegis, αλλά έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα σε ισχύ και μέγεθος πάνελ εκπομπής, διαθέτοντας 10 κύρια πάνελ και 10 δευτερεύοντα. Έτσι είναι ικανό όχι μόνο να ανιχνεύει βαλλιστικές επιθέσεις, αλλά και δορυφόρους και γενικά αντικείμενα στο διάστημα, αλλά και να αξιοποιείται ως ραντάρ ελέγχου κυκλοφορίας σε μεγάλη ακτίνα, καθοδήγησης μαχητικών κ.λπ. Η ονομασία του μάλιστα ως «Discrimination Radar» σηματοδοτεί ότι μπορεί να διακρίνει με μεγάλη ακρίβεια τι ανιχνεύει, διαχωρίζοντας π.χ. σε εισερχόμενη βαλλιστική επίθεση την πολεμική κεφαλή από πιθανά παρόμοια «δολώματα» που εκτοξεύει ο πύραυλος. Όσο για την εμβέλεια του υπολογίζεται σε χιλιάδες χιλιόμετρα.

Το άρθρο Ολοκληρώθηκε το πιο σύγχρονο αμερικανικό αντιβαλλιστικό ραντάρ στην Αλάσκα εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Χρήστος Γ. Κτενάς Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας