Ολοκληρώνεται στην Κύπρο η άσκηση “Νικητής-Δήμητρα 2021”

Ολοκληρώνεται στην Κύπρο η άσκηση “Νικητής-Δήμητρα 2021”

Ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 3 Ιουνίου και ολοκληρώνεται σήμερα η διακλαδική άσκηση ευρείας κλίμακας της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο με την επωνυμία «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021».

Η άσκηση εκτελείται στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή Διοικήσεων, Σχηματισμών, Τακτικών Συγκροτημάτων και Μονάδων της ΕΦ, ενώ σε φάσεις της άσκησης κλήθηκαν έφεδροι και εθνοφύλακες.

Η συγκεκριμένη άσκηση, η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση τα τελευταία 8 χρόνια υπό την παρούσα μορφή, αποτελεί Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) η οποία συνδυάζεται με Ασκήσεις Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) και στηρίζεται στην ανάπτυξη του σύστηματος Διοικήσεως και Ελέγχου του ΓΕΕΦ, την ανάπτυξη των Κύριων Επιχειρησιακών Εργαλείων, των Κλιμακίων Διοικητικής Μέριμνας καθώς και μερικής ανάπτυξης δυνάμεων στο πεδίο.

Αντικειμενικός σκοπός είναι η άσκηση του συνόλου του προσωπικού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στη μετατροπή τους σε οδηγίες και διαταγές σε περίοδο έντασης, κρίσης και επιχειρήσεων καθώς και η εξάσκηση των τμημάτων σε επιχειρησιακά σενάρια. Τα επιχειρησιακά σενάρια διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε να προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες σε περίοδο επιχειρήσεων όπως αυτά εκτιμάται να διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες διεθνείς εξελίξεις στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Κύπρου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της άσκησης εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην επιβιωσιμότητα των μονάδων, στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών και στην υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της ΕΦ αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου κ. Ανδρέας Λουκά παρακολούθησαν σήμερα την τελική φάση της άσκησης με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού. Ο Αρχηγός και ο υπαρχηγός της ΕΦ και η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ παρακολούθησαν τις τελικές φάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους κατά τόπους σχηματισμούς.

Από τη διεξαγωγή της «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021», επιβεβαιώθηκε η αρτιότητα της σχεδίασης, η λεπτομερής προετοιμασία, η ακριβής και αποτελεσματική διεξαγωγή καθώς και το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας, παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Χρήστος Γ. Κτενάς Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας