Περιορισμό στη χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού εισηγείται επιτροπή στις ΗΠΑ

Περιορισμό στη χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού εισηγείται επιτροπή στις ΗΠΑ

Η χρήση χαμηλών δόσεων ασπιρίνης για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων πρέπει να περιοριστεί, σύμφωνα με το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που παρουσίασε ανεξάρτητη επιτροπή στις ΗΠΑ.

Η πρόταση για αλλαγή των συστάσεων βασίζεται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών, όπως η αιμορραγία στον εγκέφαλο, είναι μεγαλύτερος από τα δυνητικά οφέλη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η 16μελής Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών, της οποίας οι γνωμοδοτήσεις βοηθούν στη διαμόρφωση των αμερικανικών πολιτικών υγείας, αναθεωρεί επίσης προηγούμενη σύστασή της για χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικού μέσου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο συστάσεων, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη συνταγογράφηση χαμηλών δόσεων ασπιρίμης σε άτομα κάτω των 60 που δεν έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, ακόμα κι αν ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων υπερβαίνει το 10% σε διάστημα δεκαετίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται «σε ατομικό επίπεδο», λέει η επιτροπή.

Ακόμα, η επιτροπή συνιστά να μην χορηγείται προληπτικά ασπιρίνη σε άτομα 60 ετών και άνω, δεδομένου ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών αυξάνεται με την ηλικία.

Παρόλα αυτά, τα άτομα που ήδη λαμβάνουν προληπτική αγωγή με ασπιρίνη δεν θα πρέπει να την σταματούν με δική τους απόφαση.

Επιπλέον, οι νέες συστάσεις δεν ισχύουν για όσους έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα.

Η ασπιρίνη έχει αντιπηκτική δράση και εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων που μπορούν να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ταυτόχρονα όμως η συστηματική χρήση της αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικών επεισοδίων, ειδικά στον εγκέφαλο και το γαστρεντερικό σύστημα.

Οι νέες συστάσεις της Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών έρχεται δύο χρόνια μετά την απόφαση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και του Αμερικανικού Συλλόγου Καρδιολογίας να αλλάξουν κατευθυντήριες γραμμές και να συστήσουν περιορισμό της χρήσης ασπιρίνης σε άτομα 40 έως 70 ετών.

Το νέο σχέδιο συστάσεων κατεβάζει το όριο ηλικίας στα 60 έτη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας