Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα
Πλάνα Απεριόριστης Shared  Φιλοξενίας

 

50off

50% ΕΚΠΤΩΣΗ !!!
Unlimited One Ετήσιο Κόστος €10.94 - €21.89
Unlimited Gold Ετήσιο Κόστος €24.44 - €48.89

Data Center Από τον Ηγέτη PhoenixNAP
Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Ετήσια Πλάνα Shared Φιλοξενίας
Αγόρα Απεριόριστης  Φιλοξενίας!

Προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ για την ισότητα των φύλων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ για την ισότητα των φύλων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της συζήτησης για την ισότητα των φύλων στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) διοργανώνοντας εκδήλωση με ομιλητές, αλλά και ανοιχτό διάλογο με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Με βάση εργασίες που προηγήθηκαν της διοργάνωσης, η ΠΟΜΕΝΣ πρόκειται να αποστείλει υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία με προτάσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν, ώστε να διευκολυνθεί η υπόθεση της ισότητας των φύλων με αποτελεσματικότερο τρόπο εντός του στρατού, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας. Οι πολιτικές που προτείνονται διακρίνονται σε τέσσερις άξονες, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη κατατεθειμένες θέσεις – μάλιστα για πρώτη φορά – του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.

Στον πρώτο άξονα προτεραιότητας που αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η ΠΟΜΕΝΣ ζητάει «να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία που ισχύει για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του ποινικού δικαίου, απαγορεύει ρητά όλες τις μορφές βίας βάσει φύλου» ενώ επίσης «να θεσπιστεί ενιαίος Διακλαδικός Κανονισμός Πειθαρχίας και να προβλεφθεί ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, καθώς και η αντίστοιχη πειθαρχική ποινή για την τέλεση σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας».

Επιπλέον, προτείνει την σύσταση γραφείου πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής βίας στα πρότυπα του αμερικανικού στρατού, τα οποία μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν, καθώς και η εξέλιξη τους μετά από ένα ακραίο περιστατικό προ ολίγων ετών. Ως προς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων, η ΠΟΜΕΝΣ προτείνει μεταξύ άλλων την ετήσια καταγραφή στατιστικής έρευνας και την παρακολούθηση της ανέλιξης γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του ανοιχτού διαλόγου, τοποθετήθηκαν στελέχη τα οποία έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω φύλου. Οι επιμορφώσεις και εκπαιδεύσεις στελεχών, είτε ανδρών, είτε γυναικών, ανάλογα με τον στόχο, καθώς και η δικτύωση των γυναικών, διατρέχουν σε διάφορα σημεία τους άξονες προτεραιότητας. Επιπλέον βαρύτητα δίνει η ΠΟΜΕΝΣ στην εξάλειψη της σεξιστικής γλώσσας από τα δημόσια έγγραφα.

Η πρωτοβουλία συγκροτήθηκε κυρίως από την γραμματεία ισότητας του συνδικαλιστικού φορέα και συγκεκριμένα από την Κατερίνα Κιουρτσίδου που έχει την ευθύνη της. Όπως σημείωσε η κ. Κιουρτσίδου κατά την ομιλία της, οι γυναίκες και άντρες στρατιωτικοί που υφίστανται διακρίσεις ή κακοποίηση, μπορούν να απευθύνονται «στον προϊστάμενο/η ή διευθυντή/ρια κάνοντας προσωπική αναφορά και εφόσον κρίνει η υπηρεσία να ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), στην ΓΙΦ ΠΟΜΕΝΣ, ως συνδικαλιστικό όργανο, όπου προσφέρεται ψυχολογική και νομική συμβουλευτική, στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας».

Η κ. Κιουρτσίδου ανέφερε ότι καταγράφονται τέτοια περιστατικά στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά συνήθως σε άτυπα κανάλια και ανεπίσημα. Όπως υπογράμμισε «στρατοί των χωρών που αναφέρουν συνήθως μηδενικά ή ελάχιστα περιστατικά, πάσχουν συνήθως από αποτελεσματικούς μηχανισμούς παραπόνων-καταγγελιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ένοχοι-δράστες πολύ συχνά να μην αντιμετωπίζουν κυρώσεις εξαιτίας της κουλτούρας που επικρατεί, τέτοιες συμπεριφορές να θεωρούνται μέρος της στρατιωτικής ζωής και πειθαρχίας, ενώ η συνήθης τακτική περιλαμβάνει αποσιώπηση των μαρτύρων, απομόνωση ή απομάκρυνση του θύματος από το περιβάλλον εργασίας».

Το αποτέλεσμα είναι, «πολλά περιστατικά κατά τη διοικητική τους αντιμετώπιση να μην βρίσκουν το δρόμο προς τη λύση τους, ενώ για όσα τελικά καταγγέλλονται, τα θύματα αναφέρουν πως βιώνουν τη δευτερογενή θυματοποίηση (μετάθεση, χαμηλά προσόντα, ψυχολογική βία), φαινόμενα που ωστόσο δύσκολα αποδεικνύονται».

«Έχει έρθει η ώρα πια να αντικρούσουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο και του δικού μας σπιτιού» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κιουτσίδου, η οποία παρουσίασε βίντεο με τις μαρτυρίες τριών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, που κατήγγειλαν σε καθεστώς ανωνυμίας και με κάθε μέτρο για να προστατευτεί η ταυτότητά τους, βία που έχουν υποστεί λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το άρθρο Προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ για την ισότητα των φύλων στις Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ Σύνδεσμος

Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα   Πλάνα Απεριόριστης SSD Cloud Server Φιλοξενίας  

Cloud-15


Έκπτωση 15%

Personal Unlimited Cloud SSD €9.58
Business Unlimited Cloud SSD €11.58
Pro Unlimited Cloud SSD €13.58


Απόκτησε τον Δικό Σου Απεριόριστο SSD Cloud Server

USA SSD Data Center - Δωρεάν cPanel & SSL
Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Πλάνα Cloud Server
Απόκτησε Tον Τώρα !

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας