Πωλήσεις τουρκικών UCAV Bayraktar σε Αιθιοπία και Ρουάντα

Πωλήσεις τουρκικών UCAV Bayraktar σε Αιθιοπία και Ρουάντα

Το «drone της Αφρικής» πάει να γίνει το τουρκικό Bayraktar TB2 καθώς τα νέα για επικείμενες πωλήσεις του στην ήπειρο όλο και αυξάνονται. Έτσι σύμφωνα με το Reuters υπάρχει συμφωνία αγοράς του από την Αιθιοπία, κάτι όμως που έχει προκαλέσει την οργή της γειτονικής Αιγύπτου, που ζήτησε σχετική αμερικανική παρέμβαση για να σταματήσει η συμφωνία. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένταση καθώς η Αιθιοπία έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο φράγμα στο Νείλο απειλώντας τη ροή του ποταμού στην Αίγυπτο, όπου είναι και η βασική πηγή πόσιμου νερού και άρδευσης.

Η Τουρκία θέλει να ανακατευτεί στη διαμάχη Σουδάν-Αιθιοπίας

Η δεύτερη χώρα που φαίνεται να αποκτά το Bayraktar TB2 είναι η Ρουάντα, με αναφορές σε αφρικανικά ΜΜΕ να μιλάνε για προμήθεια 12 αεροσκαφών, τα οποία θα αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή Cabo Delgado της Μοζαμβίκης.  Αν και οι δύο χώρες απέχουν γεωγραφικά, στη περιοχή αυτή -πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου- έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ισλαμικό φονταμενταλιστικό κίνημα με διασυνδέσεις με τον ISIS. Έτσι για την αντιμετώπιση του, πέρα από τον στρατό της Μοζαμβίκης, έχουν προσφέρει βοήθεια πολλά άλλα αφρικανικά κράτη, μαζί και η Ρουάντα, φοβούμενα την εξάπλωση της εξέγερσης και στο δικό τους έδαφος.

Στην Αφρική Bayraktar έχει αγοράσει ήδη το Μαρόκο που έχει αρχίσει και τις παραλαβές, σχετική σκέψη κάνει και η Νιγηρία, ενώ το drone είδε δράση στη Λιβύη με τις δυνάμεις του Σάρατζ.

Αναφορές για πιθανή πώληση Bayraktar στη Νιγηρία, η Τουρκία συνεχίζει την αφρικανική της «επέκταση»

 

Το άρθρο Πωλήσεις τουρκικών UCAV Bayraktar σε Αιθιοπία και Ρουάντα εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Χρήστος Γ. Κτενάς Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας