Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα
Πλάνα Απεριόριστης Shared  Φιλοξενίας

 

50off

50% ΕΚΠΤΩΣΗ !!!
Unlimited One Ετήσιο Κόστος €10.94 - €21.89
Unlimited Gold Ετήσιο Κόστος €24.44 - €48.89

Data Center Από τον Ηγέτη PhoenixNAP
Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Ετήσια Πλάνα Shared Φιλοξενίας
Αγόρα Απεριόριστης  Φιλοξενίας!

Ρουμπινί: Δύο τα σενάρια για την αμερικανική οικονομία, το κακό και το χειρότερο

Ρουμπινί: Δύο τα σενάρια για την αμερικανική οικονομία, το κακό και το χειρότερο

 Η οικονομία των ΗΠΑ έχει δύο επιλογές κατά τον Νουριέλ Ρουμπινί, δεδομένης της πλέον επιθετικής νομισματικής σύσφιξης εδώ και δεκαετίες, είτε μια απότομη οικονομική προσγείωση με ύφεση είτε να παραμείνει ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός.

«Τα επιτόκιο της Fed θα έπρεπε να πάνε πολύ πάνω από το 4%, στο 4,5% με 5% κατά γνώμη μου, ώστε να πιέσει η τράπεζα πραγματικά τον πληθωρισμό προς το 2%» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates.

Όπως είπε ο ίδιος, «αν δεν συμβεί αυτό, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα απογειωθούν», ενώ αν συμβεί «τότε θα έχουμε μια απότομη προσγείωση».

«Όπως και να είναι, είτε θα έχεις μια απότομη προσγείωση είτε θα βγάλεις τον πληθωρισμό εκτός ελέγχου», πρόσθεσε ο διάσημος οικονομολόγος, που απέκτησε τη φήμη του επιμένοντας για φούσκα των ακινήτων που τελικά οδήγησε στην οικονομική κρίση του 2008, ενώ για τον ίδιο λόγο του αποδόθηκε το παρατσούκλι Dr. Doom.

Η τελευταία προβολή (dot plot) των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, υποδηλώνει ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα φτάσει περίπου στο 3,375% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σχεδόν στο 3,8% μέχρι το τέλος του 2023.

Κάτι που δεν είναι αρκετά επιθετικό, σύμφωνα με τον Ρουμπίνι. “Ακόμη και με επιτόκιο 3,8%, ο πληθωρισμός που έχουμε βρίσκεται ακόμα πολύ πιο πάνω από το στόχο, κινούμενος γύρω στο 8% ενώ υποχωρεί αργά”.

«Η προσδοκία των αγορών για μετατόπιση της Fed και για μείωση των επιτοκίων της το επόμενο έτος, σε μένα ακούγεται παραλήρημα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Νουριέλ Ρουμπινί, «όποτε είχαμε στις ΗΠΑ πληθωρισμό πάνω από το 5% και ανεργία κάτω από το 5%, η σύσφιξη της Fed οδήγησε σε απότομη προσγείωση. Οπότε το βασικό μου σενάριο είναι μια απότομη προσγείωση».

Σημειώνεται ότι ο όρος απότομη προσγείωση (hard landing) αναφέρεται σε μια έντονη η οικονομική επιβράδυνση και ύφεση έπειτα από περίοδο ταχείας ανάπτυξης. Η Fed αντίθετα επιχειρεί τη λεγόμενη ομαλή προσγείωση (soft landing), που επιβραδύνει μεν την οικονομική δραστηριότητα για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός αλλά αποφεύγει την ύφεση.

Σχολιάζοντας την πορεία του πληθωρισμού, μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν τις τιμές καταναλωτή να επιβραδύνουν τον Ιούλιο στο 8,5% από το 9,1%, ο Ν. Ρουμπινί επισήμανε ότι «(ο πληθωρισμός) ίσως να κορυφώθηκε αλλά η ερώτηση είναι πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει».

«Με την Fed να εξακολουθεί να έχει τα πραγματικά επιτόκια εξαιρετικά αρνητικά, δεν νομίζω ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκετά σφιχτή ώστε να ωθήσει τον πληθωρισμό στο 2% αρκετά γρήγορα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι  «είμαστε ακόμα σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, επισήμανε ότι υπάρχουν γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορεί να συμβάλουν σε περαιτέρω εκρήξεις του πληθωρισμού, μεταξύ των οποίων η αυστηρή πολιτική στην Κίνα του Zero Covid, που απαιτεί από τις αρχές να κλείνουν επιχειρήσεις επιβάλλοντας γενικευμένα lockdown.

Ο Ρουμπίνι πρόσθεσε ακόμα ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ασκήσει εκ νέου πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα της ενέργειας, και εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενο ανοδικό σπιράλ μεταξύ μισθών και τιμών.

Πηγή: Capital

Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

Ads Εκπωτικό Κουπόνι Προσφοράς Για Όλα Τα   Πλάνα Απεριόριστης SSD Cloud Server Φιλοξενίας  

Cloud-15


Έκπτωση 15%

Personal Unlimited Cloud SSD €9.58
Business Unlimited Cloud SSD €11.58
Pro Unlimited Cloud SSD €13.58


Απόκτησε τον Δικό Σου Απεριόριστο SSD Cloud Server

USA SSD Data Center - Δωρεάν cPanel & SSL
Το κουπόνι ισχύει για όλα τα Πλάνα Cloud Server
Απόκτησε Tον Τώρα !

Άλλα Τελευταία Άρθρα ΚατηγορίαςΠαλαιότερα Άρθρα