ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Οκτωβρίου 1939: Τολμηρή επίθεση γερμανικού υποβρυχίου σε βρετανικό ναύσταθμο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Οκτωβρίου 1939: Τολμηρή επίθεση γερμανικού υποβρυχίου σε βρετανικό ναύσταθμο

Λίγες μέρες μετά την επίσημη κήρυξη του 2ου Παγκοσμίου, το γερμανικό υποβρύχιο U-47 διεισδύει στον βρετανικό ναύσταθμο Σκάπα Φλόου, στη Σκωτία και βυθίζει το θωρηκτό HMS Royal Oak.

Ο πλοίαρχος Γκούνθερ Πρίεν κατόρθωσε μετά από μικρή προσπάθεια να εντοπίσει το αγκυροβολημένο, παλιό θωρηκτό και να εκτοξεύσει τρεις τορπίλες λίγο μετά τη 01:00. Μόνο μία βρήκε το στόχο της εγείροντας το πλήρωμα. Μη συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για εχθρική επίθεση, το πλήρωμα άρχισε να ελέγχει τις αποθήκες πυρομαχικών για ανάφλεξη. Ο Πρίεν ανέστρεψε και εκτόξευσε δύο ακόμα τορπίλες από τους τορπιλοσωλήνες πρύμνης που αστόχησαν όλες. Τότε, επαναγέμισε τις τορπίλες πλώρης και εκτόξευσε μια ομοβροντία από τρεις που πέτυχαν όλες το στόχο τους, τινάσσοντας την αποθήκη πυρομαχικών και τυλίγοντας το πλοίο στις φλόγες.

Η βύθιση του Royal Oak προκάλεσε σοκ στην βρετανική κοινή γνώμη και απέδωσε τον Σιδηρούν Σταυρό πρώτης τάξης στον Πρίεν. 833 ναυτικοί πνίγηκαν με το ναυάγιο, μεταξύ αυτών ο αντιναύαρχος Χένρυ Μπλάκροουβ, διοικητής της 2ης Μοίρας Μάχης και πάνω από 100 ναυτόπαιδες κάτω των 18 ετών. Οι τελευταίοι υπηρετούσαν στα πολεμικά πλοία ως παλιά ναυτική παράδοση των Βρετανών η οποία περιορίστηκε μετά από την επίθεση. To U-47 συνέχισε τη δράση του βυθίζοντας συνολικά 30 εμπορικά πλοία (μεταξύ τους τα ελληνόκτητα “Ποσειδών” και “Γεώργιος Κυριακίδης” ) και προξενώντας ζημιές σε οκτώ ακόμα μέχρι τη μυστηριώδη εξαφάνισή του στις 20 Φεβρουαρίου 1941 κερδίζοντας σε αυτό το μικρό διάστημα τον τίτλο του πιο επιτυχημένου U-boot του πολέμου.

Το άρθρο ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Οκτωβρίου 1939: Τολμηρή επίθεση γερμανικού υποβρυχίου σε βρετανικό ναύσταθμο εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Στάθης Βασιλείου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας