ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιουνίου 1936: Πρώτη πτήση του Vickers Wellington

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιουνίου 1936: Πρώτη πτήση του Vickers Wellington

Το Vickers Wellington πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση. Δημιούργημα του αρχισχεδιαστή της Vickers-Armstrong, Rex Pierson, το αεροσκάφος αποτέλεσε τον κορμό των βρετανικών δυνάμεων βομβαρδισμού κατά τα πρώτα τρία χρόνια του 2ου Παγκοσμίου.

Το Wellington που ήταν ένα από τα πρώτα και πιο αξιόπιστα μέσα βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας της RAF κατά τον πόλεμο, αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’30 με την καινοτόμο «γεωδετική άτρακτο», ευρεσιτεχνία του αεροναυπηγού Barnes Wallis. Η γεωδετική άτρακτος  συνίστατο σε μια διάταξη διασταυρουμένων δοκών, που έμοιαζαν με το πλέξιμο ενός καλαθιού, που κατένειμαν το φορτίο μεταξύ τους και έδιναν σχετική ελαστικότητα, αντοχή και μικρό βάρος.

Το Wellington θα αποτελέσει το κύριο νυχτερινό βομβαρδιστικό μεγάλης ακτίνας της RAF μέχρι το 1943 που θα ξεπεραστεί από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τετρακινητήρια (σαν το Avro Lancaster). Εξίσου ευδόκιμα υπηρέτησε και με τη Διοίκηση Παράκτιας Άμυνας (Coastal Command) σε ρόλο κυνηγού υποβρυχίων και εχθρικών πλοίων.

ROYAL AIR FORCE OPERATIONS IN THE MIDDLE EAST AND NORTH AFRICA, 1939-1943. (ME(RAF) 3689) Armourers wheeling two Mark XII aerial torpedoes for loading into a Vickers Wellington Mark IC of No. 38 Squadron RAF at Shallufa, Egypt. Copyright: © IWM. Original Source: http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205208883

Κατασκευάστηκε σε 11.461 αντίτυπα στη διάρκεια του πολέμου.Ε ίχε πλήρωμα 5 ή 6 μελών, μπορούσε να μεταφέρει συνολικό φορτίο 4.000 lb και να αναπτύξει ταχύτητα 410 χλμ/λώρα ενώ με 290 χλμ/ώρα έφθανε σε αποστάση 1.885 μιλίων με 1.500 lb βόμβες. Το τελευταίο αποσύρθηκε τον Μάρτιο του 1953.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Στάθης Βασιλείου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας