ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Οκτωβρίου 1813: Λειψία, η “μάχη των Εθνών”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Οκτωβρίου 1813: Λειψία, η “μάχη των Εθνών”

Ξεκινά η μεγαλύτερη μάχη των Ναπολεοντείων πολέμων από άποψη συμμετοχής δυνάμεων που ξεπέρασαν τους 600.000 άνδρες και τα 2.200 πυροβόλα.

Η Μεγάλη Γαλλική Στρατιά, που περιείχε και Πολωνούς, Ιταλούς και Γερμανούς της Συνομοσπονδίας του Ρήνου, συγκρούστηκε μετά την υποχώρηση από τη Ρωσία με έναν συνασπισμό Ρώσων, Πρώσσων, Αυστριακών και Σουηδών. Υστερώντας 2 προς 1 σε άνδρες και πυροβολικό, ο Ναπολέων πολέμησε επί τετραήμερο σχεδόν κυκλωμένος και τελικά ηττήθηκε και αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα του Ναπολέοντα από τους αντιπάλους του στο πεδίο της μάχης. Ο ίδιος διέφυγε στο Παρίσι για να οργανώσει την άμυνα λέγοντας «ένα χρόνο πριν, όλη η Ευρώπη βάδιζε πίσω μας και σήμερα όλη η Ευρώπη βαδίζει εναντίον μας». Πολλοί Γάλλοι στρατιώτες λιποτάκτησαν πριν περάσουν τα γαλλικά σύνορα, συμβάλλοντας στην απομείωση του στρατού ενώ ο τσάρος Αλέξανδρος καλούσε τους συμμάχους να κινήσουν τον τεράστιο στρατό των 400.000 ανδρών τους εναντίον της Γαλλίας και να ολοκληρώσουν τη νίκη τους.

Η Συνομοσπονδία του Ρήνου, η φιλο-γαλλική συμμαχία γερμανικών κρατιδίων που ο Ναπολέων αφιέρωσε τόση ενέργεια και δύναμη για να συμπήξει ως ζώνη ασφάλειας και επιρροής, διαλύθηκε μέσα σε μια στιγμή και συμμάχησε με την Πρωσσία που ξανάγινε μεγάλη κεντροευρωπαϊκή δύναμη, ενώ ο γαλλικός στρατός δεν θα ξαναπερνούσε τον Ρήνο μέχρι το 1870 στον γαλλοπρωσσικό πόλεμο.

Το άρθρο ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Οκτωβρίου 1813: Λειψία, η “μάχη των Εθνών” εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Στάθης Βασιλείου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας