ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Οκτωβρίου 1949: “Το όπλο παρά πόδα”, αρνούμενοι να παραδεχθούν την ήττα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Οκτωβρίου 1949: “Το όπλο παρά πόδα”, αρνούμενοι να παραδεχθούν την ήττα

Ο Νίκος Ζαχαριάδης ανακοινώνει από ραδιοφώνου τον τερματισμό των εχθροπραξιών του Εμφυλίου Πολέμου. Με όλη την υποδομή του κατεστραμμένη και όλο το προσωπικό του ‘Δημοκρατικού Στρατού’ (ΔΣ) εκδιωγμένο στην Αλβανία, ο Ζαχαριάδης θα επιμείνει να μην παραδεχθεί λεκτικά την ήττα, αναφέροντας την ετοιμότητα των δυνάμεων του ΚΚΕ με την περίφημη φράση «Ο ΔΣΕ δεν κατέθεσε τα όπλα, μονάχα τα έθεσε παρά πόδα (…)». Ήταν μια δήλωση σιβυλλική και ακατανόητη που δημιουργούσε την ψευδαίσθηση ενός ακόμα γύρου βίαιης διεκδίκησης της εξουσίας.

Ωστόσο, το τέλος είχε επέλθει. Οι απώλειες ήταν μη αναπληρώσιμες, κάθε βοήθεια σε όπλα και υλικό είχε πάψει προ καιρού και η παρουσία τους στην Αλβανία καθίστατο όλο και περισσότερο ενοχλητική και αφιλόξενη. Χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, τα μέλη του ΔΣ και οι οικογένειές τους θα λαθροδιαφύγουν κλειδωμένοι μέσα σε σοβιετικά πλοία με την ένδειξη «πίσσα» και μέσω Κωνσταντινούπολης θα φτάσουν σε λιμάνια της Γεωργίας. Και από εκεί με τραίνα σε στρατόπεδα προσφύγων στην Τασκένδη, όπου τακτοποιήθηκαν σε κοιτώνες πρωην Ιαπώνων αιχμαλώτων πολέμου ενώ η ηγεσία παρέμεινε στη Μόσχα.

Παρά την προφανή απελπισία του ισχυρισμού η παραμονή των δύο πλευρών του Εμφυλίου σε πολεμική ετοιμότητα και αντιπαλότητα δεν εκτιμήθηκε από κανέναν. Ούτε από τη Σοβιετική Ένωση που εγκολπώθηκε την ηγεσία του ΚΚΕ και τους μαχητές του ΔΣ εκτιθέμενη, ούτε την ελληνική κυβέρνηση που απέτυχε έτσι να πείσει τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του πολιτικού κόσμου πως το τέλος είχε δοθεί και να πετύχει μια κάθαρση στρώνοντας τον δρόμο προς την εθνική συμφιλίωση. Στις επόμενες δεκαετίες σχετιζόμενοι και συμπαθούντες του σοσιαλισμού θα διωχθούν μαζί με πραγματικούς πράκτορες του ΚΚΕ και η αβεβαιότητα και το πάθος θα διχάσει και θα ταλαιπωρήσει την ελληνική κοινωνία καθόλες τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Ο Ζαχαριάδης, το άτομο που θα μπορούσε να δώσει ένα τέρμα σε αυτά, εξακολούθησε να κυνηγάει την καταξίωση συγκρουόμενος με πολιτικές ομάδες που τον αντιμάχονταν για τις επιλογές του και τελικά απομονώθηκε και εξωθήθηκε στην αυτοκτονία.

Το άρθρο ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Οκτωβρίου 1949: “Το όπλο παρά πόδα”, αρνούμενοι να παραδεχθούν την ήττα εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Στάθης Βασιλείου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας