ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Οκτωβρίου 1867: Ένα κομμάτι Ρωσίας για τις ΗΠΑ…

Η Αλάσκα περνά επίσημα στον έλεγχο των ΗΠΑ. Μέρος της Αμερικανικής ηπείρου ανήκουσα προηγουμένως στη Ρωσική αυτοκρατορία, που την χρησιμοποιούσε για εμπόριο γούνας με τους Εσκιμώους η τεράστια περιοχή των 1.718.000 τετραγωνισκών χιλιομέτρων παρθένου εδάφους έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα αντικείμενο διαπραγμάτευσης για το κατάλληλο τίμημα.

Η ήττα της Ρωσίας στον Κριμαϊκό πόλεμο (1853-1856) δημιούργησε τον φόβο ότι η υπερπόντια κτήση θα χανόταν de facto από τους Βρετανούς που θα εφορμούσαν από τον Καναδά. Έναντι τιμήματος 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων (~122 εκατoμμύρια δολάρια σημερινά) η Αλάσκα πέρασε στον Αμερικανικό έλεγχο για λιγότερο από 5 δολάρια το τετρ. χλμ, που βρισκόταν σε φάση εδαφικού επεκτατισμού.

Παράλληλα, προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκτήσουν την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας εξασφαλίζοντας άμεση πρόσβαση δια ξηράς στην Αλάσκα ακυρώθηκαν από τα Καναδικά σχέδια της δημιουργίας της Καναδικής Συνομοσπονδίας. Η φάση της μετουσίωσης της πρώην βρετανικής αποικίας σε ανεξάρτητο κράτος επιταχύνθηκαν από τις αμερικανικές κινήσεις οι οποίες απειλούσαν να αφήσουν τον Καναδά χωρίς διέξοδο στον Ειρηνικό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

Τελευταία Άρθρα Κατηγορίας