ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Μαρτίου 537 μ.Χ. : Πολιορκία της Ρώμης, ο Βελισσάριος συγκρατεί τη γοτθική πλημμυρίδα

[Γοτθικός Πόλεμος] – Ο Βελισσάριος με 5.000 άνδρες επιχειρεί να υπερασπιστεί τη Ρώμη, την οποία έχει καταλάβει μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο, από τον στρατό 45.000 Οστρογότθων. Ανήμπορος να τους αντιμετωπίσει στο ανοιχτό πεδίο, ενίσχυσε τις άμυνες της πόλης και τους άφησε να φθαρούν κατά την παρατεταμένη πολιορκία σε ένα μέτωπο γύρω από την πόλη που δεν μπορούσαν να ελέγξουν πλήρως.

Έχοντας αποβιβαστεί στην Ιταλία μόλις το προηγούμενο έτος με 7.500 άνδρες μόνο, ο στρατηγός Βελισσάριος είχε καταφέρει ένα μικρό στρατιωτικό θαύμα. Όχι μόνο νίκησε τους Γότθους εισβολείς που είχαν πλημμυρίσει την Ιταλία σε κάθε συνάντηση που είχε μαζί τους αλλά κατέλαβε και την πρωτεύουσα και την εξασφάλισε σε πρώτη φάση από τους πολυάριθμους και φοβερούς πολεμιστές του εχθρού, που μέχρι τότε ήταν αήττητοι. Ωστόσο, οι μάχες και η ανάγκη να εγκαταστήσει φρουρές στις περιοχές που κατέλαβε έφθειραν τον στρατό του. Για τη συνέχιση της εκστρατείας απαιτούντο άνδρες και χρήμα. Μέχρι να το καταλάβει ο Ιουστινιανός ήταν αργά.

Η πολιορκία της Ρώμης θα διασκέσει 374 μέρες και θα δοκιμάσει τη φρουρά και το λαό της Ρώμης στα όριά τους. Ανήμποροι να κυκλώσουν όλη την πόλη λόγω της έκτασής της, οι Οστρογότθοι θα εγκαταστήσουν επτά στρατόπεδα πέριξ της πόλης και θα ελέγχξουν τις οδούς επικοινωνιών και τα υδραγωγεία και νερόμυλους προσδοκώντας να αποκόψουν την παροχή νερού και σιτηρών στην Ρώμη και να καταβάλλουν τον πληθυσμό με την πείνα. Αυτό έγινε μετά από την αποτυχία μιας γενικής επίθεσης στην αρχή της πολιορκίας, που έσπασε πάνω στις άμυνες των Ρωμαίων και μια νίκη των Γότθων στο ανοιχτό πεδίο εξαιτίας της έλλειψης πειθαρχίας από επιστρατευμένους πολίτες του Βελισσάριου, οι αντίπαλοι επέστρεψαν στην συνέχιση της πολιορκίας.

Τελικά, μια δεύτερη δύναμη θα κατορθώσει να παρακάμψει τον Οστρογοτθικό στρατό και να καταλάβει το Αριμίνιο (σημ. Ρίμινι), κόβοντας την Ιταλία στη μέση και ούσα μόλις μίας ημέρας πορεία από την πρωτεύουσα των Γότθων, Ραβέννα. Οι Γότθοι αποχώρησαν και με την άφιξη νέων ενισχύσεων υπό τον στρατηγό Ναρσή, η κατάκτηση της Ιταλικής χερσονήσου θα ολοκληρωθεί.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας