ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Νοεμβρίου 1963: Η δολοφονία ενός προέδρου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ δολοφονείται στο Ντάλλας του Τέξας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψής του. Η δολοφονία έγινε με πυροβολισμό από απόσταση που χτύπησε τον Κένεντυ στο κεφάλι ενώ διέσχιζε με την ανοιχτή λιμουζίνα του το πάρκο Ντίλι Πλάζα, μια ανοιχτή έκταση περιτριγυρισμένη από ψηλά κτίρια. Από τους πυροβολισμούς σκοτώθηκε ο Κέννεντυ και τραυματίστηκε σοβαρά ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζον Κόναλυ καθώς κι ένας περαστικός.

Οι αρχές ασφαλείας που πιάστηκαν απροετοίμαστες, εντόπισαν και συνέλαβαν έναν πρώην πεζοναύτη και αντικυβερνητικό ακτιβιστή, τον Λη Χάρβεϋ Όσβαλτ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μια ιταλική καταμπίνα Carcano M91/38 των 6,5mm που ταίριαζε με τα τραύματα των στόχων. Ο αντιπρόεδρος Λύντον Τζόνσον ορκίστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους υπηρεσιακός πρόεδρος.

Αν και δύο επιτροπές συγκροτήθηκαν για να διαλευκάνουν τα αίτια της δολοφονίας του δημοφιλούς προέδρου, κατέληξαν σε αντικρουόμενα πορίσματα. Η πρώτη (Warren Commission) αποφάνθηκε πως ο Όσβαλτ ήταν πνευματικά διαταραγμένος που έδρασε μόνος και με δική του πρωτοβουλία (όπως κι ο Τζακ Ρούμπι που θα τον δολοφονούσε λίγες μέρες μετά) ενώ η Εκλεγμένη Επιτροπή του υπουργείου εσωτερικών για Δολοφονίες (HSCA) αποδέχτηκε την ύπαρξη συνομωσίας και πολλαπλών σκοπευτών αναλύοντας ηχητικά ντοκουμέντα της επίθεσης αλλά χωρίς να κατορθώσει να καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή να ανακαλύψει υλικά στοιχεία. Με τα χρόνια, οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την δολοφονία έχουν πνίξει κάθε δυνατότητα για ανάδειξη της αλήθειας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

Τελευταία Άρθρα Κατηγορίας