ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Σεπτεμβρίου 1459: Μάχη του Blore Heath, στο ξεκίνημα του Πολέμου των Ρόδων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Σεπτεμβρίου 1459: Μάχη του Blore Heath, στο ξεκίνημα του Πολέμου των Ρόδων

Σε ένα ακόμα επεισόδιο του μακρόχρονου και αιματηρού Πολέμου των Ρόδων, οπαδοί των οίκων της Υόρκης και των Λάνκαστερς συγκρούονται στο πεδίο του Στάφορντσαϊρ σε μια από τις πρώτες μεγάλες μάχες του υπερτριακονταετούς πολέμου για το θρόνο της Αγγλίας.

Μετά τη μάχη του St. Albany (1455) οι δύο πλευρές απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται για νέα σύγκρουση. Η ευκαιρία δόθηκε όταν μια φάλαγγα 5.000 Γιορκιστών υπό τον Ρίτσαρντ Νεβίλ, δούκα του Σώλσμπερυ, αναχαιτίστηκε στην πορεία της προς το στρατόπεδο της κύριας δύναμης του στρατού της Υόρκης, από ένα στράτευμα 10.000 Λάνκαστερ υπό τον Τζέημς Τάτσετ, δούκα του Ώντλεϋ.

Αντί να τραπεί σε φυγή, ο Νεβίλ περιχαράκωσε τους άνδρες του και στάθηκε αμυντικά. Οι Λάνκαστερ επιτέθηκαν έχοντας εμπιστοσύνη στους αριθμούς τους αλλά οι αμυντικές θέσεις των Γιορκιστών δεν παραβιάστηκαν. Παρά τις απώλειές τους, (1.000 νεκροί από το στρατόπεδο της Υόρκης και 2.000 Λάνκαστερ) η νίκη ήταν των αμυνομένων. Ο Τάτσετ σκοτώθηκε κι ο υποδιοικητής του αιχμαλωτίστηκε.

Αν και νικητής, ο Σώλσμπερυ βιάστηκε να κινήσει τον αποκαμωμένο του στρατό για να συνενωθεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις των Γιορκιστών. Ένας στους 3 στρατιώτες του είχε σκοτωθεί ή τραυματιστεί και ο εχθρός μπορεί να ενισχυόταν και να τους σάρωνε. Παρά τις διαμαρτυρίες, ο δούκας συνέχισε την πορεία του με τους άνδρες του να τραβούν με δυσκολία ανάσες μέσα από τις πανοπλίες τους ενώ -όπως αναφέρεται- άφησε πίσω του μόνο έναν ιερέα που κατά διαστήματα πυροδοτούσε ένα από τα πρωτόγονα κανόνια της εποχής για να δώσει την εντύπωση στους κατασκόπους του εχθρού πως ο στρατός ήταν ακόμα στο πεδίο και πολεμούσε. Οι φόβοι του δεν ήταν αβάσιμοι. Ο μεγάλος πόλεμος που ρήμαξε την Αγγλία μόλις ξεκινούσε.

Το άρθρο ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Σεπτεμβρίου 1459: Μάχη του Blore Heath, στο ξεκίνημα του Πολέμου των Ρόδων εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Στάθης Βασιλείου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας