ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1066: Μάχη της γέφυρας Στάμφορτ, οι Σάξωνες εκδικούνται

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1066: Μάχη της γέφυρας Στάμφορτ, οι Σάξωνες εκδικούνται

Μετά τη νίκη τους επί των Σαξώνων, οι Βίκινγκ εισβολείς επιδόθηκαν σε γενική λεηλασία της περιοχής της Υόρκης. Όμως ο σαξωνικός στρατός, με 15.000 άνδρες υπό τον βασιλιά Χάρολντ, βάδισε 185 μίλια σε τέσσερις μέρες από τις νότιες αγγλικές ακτές που ανέμενε την νορμανδική εισβολή και έφτασε στο Γιορκσάιρ πάνω που οι 9.000 Βίκινγκς επέστρεφαν χαλαροί στα πλοία τους φορτωμένοι λάφυρα και χωρίς πανοπλίες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Σεπτεμβρίου 1066: Μάχη του Φούλφορντ, εισβολή των Βίκινγκ στην Αγγλία

Οι Σάξωνες επέπεσαν πάνω τους και η σφαγή ήταν μεγάλη. Οι Βίκινγκς πολέμησαν με πείσμα αλλά η έλλειψη θώρακα τους αποδεκάτισε. Περίπου 6.000 από αυτούς σκοτώθηκαν, μαζί τους κι ο βασιλιάς τους, Χάραλντ Χαρντράντα (κάποιοι λένε με ένα βέλος στο λαιμό) καθώς και ο εξωμότης αδελφός του βασιλιά Χάρολντ, Τόστινγκ. Από τους Σάξωνες σκοτώθηκαν κάπου 5.000, ένας σημαντικός αριθμός πολεμιστών που θα έλειπε από την επερχόμενη νέα σύγκρουση.

Οι Σάξωνες νίκησαν αλλά στο μεταξύ, ο ορμητικός δούκας της Νορμανδίας Γουλιέλμος βρήκε την ευκαιρία και αποβιβάστηκε στη νότια Αγγλία. Οι κατάκοποι Σάξωνες θα έκαναν την ίδια διαδρομή πίσω για να τον αναχαιτίσουν πριν φτάσει στο Λονδίνο. Η μακρά πορεία θα λήξει στο πεδίο του Χέηστινγκς…

Το άρθρο ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1066: Μάχη της γέφυρας Στάμφορτ, οι Σάξωνες εκδικούνται εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Στάθης Βασιλείου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας