ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1983: Η μέρα που φτάσαμε κοντά σε πυρηνικό πόλεμο… δύο φορές

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1983: Η μέρα που φτάσαμε κοντά σε πυρηνικό πόλεμο… δύο φορές

Λαμβάνει χώρα ένα μοναδικό περιστατικό λανθασμένου συναγερμού πυρηνικού πλήγματος στην ΕΣΣΔ. Ο υπολογιστής του κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης σήμανε συναγερμό δύο φορές και μόνο η ψυχραιμία και η ορθή κρίση του αξιωματικού φυλακής απέτρεψε την έναρξη γενικευμένου πολέμου.

Το 1983 οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΣΣΔ ήταν εξαιρετικά τεταμένες λόγω της κορύφωσης της δυσπιστίας μεταξύ τους, της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων εκατέρωθεν και της ρητορικής του προέδρου Ρήγκαν. Η Σοβιετική ηγεσία, ιδιαίτερα ανήσυχη λόγω της ανάπτυξης πυραύλων Pershing II αμέσου αντίδρασης κοντά στα ευρωπαϊκά της σύνορα που δεν μπορούσαν να αναχαιτίσει, ανέπτυξε ένα δίκτυο παρακολούθησης των πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη ώστε να έχει την απαραίτητη έγκαιρη προειδοποίηση.

Η σοβιετική ηγεσία ήταν ιδιαίτερα δεκτική να υιοθετήσει ακόμα και δόγμα προληπτικής δράσης με πυρηνικά σε αυτό το στάδιο. Την 1η Σεπτεμβρίου, σοβιετικά αεροσκάφη κατέρριψαν νοτιοκορεατικό τζάμπο που είχε κατά λάθος εισέλθει σε σοβιετικό εναέριο χώρο, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 26ης Σεπτεμβρίου, ο αξιωματικός βάρδιας στο υπόγειο κέντρο δορυφορικής προειδοποίησης Serpukhov-15 έξω από τη Μόσχα, αντισυνταγματάρχης των δυνάμεων αεράμυνας Στανισλάβ Πετρώβ, είδε προειδοποιητικό σήμα εισερχομένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ΗΠΑ. Ο Πετρώβ αποφάσισε να το αγνοήσει ως λάθος του υπολογιστή, κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν. Λίγο αργότερα, ο υπολογιστής κατέδειξε άλλα τέσσερα εισερχόμενα βλήματα, που ο Πετρώβ επίσης επέλεξε να τα θεωρήσει λανθασμένα. Η αναφορά του Πετρώβ βασίστηκε στη λογική ότι σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης, οι ΗΠΑ θα απέστειλαν διηπειρωτικά βλήματα κατά εκατοντάδες κι όχι κατά μόνας ή τετράδες.

Μετά το περιστατικό καταδείχθηκε ότι ο Πετρώβ είχε δίκιο κι ότι τα στίγματα οφείλονταν σε ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο σε συνδυασμό με τον ελαττωματικό υπολογιστή του δορυφόρου (τα ραντάρ της εποχής δεν είχαν εμβέλεια πέραν του ορίζοντος και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν) που διορθώθηκε. Οι ανώτεροι του Πετρώβ τον συνεχάρηκαν για την ψύχραιμη αντίδρασή του αλλά παραδέχτηκαν ότι αν ανέφερε εχθρική επίθεση εκείνο το βράδυ, ήταν σίγουρο ότι η ενεργοποίηση μαζικών πυρηνικών αντιποίνων κατά των ΗΠΑ και της δυτικής Ευρώπης δεν θα αποτρέπονταν.

Το άρθρο ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1983: Η μέρα που φτάσαμε κοντά σε πυρηνικό πόλεμο… δύο φορές εμφανίστηκε πρώτα στο Πτήση & Διάστημα.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Στάθης Βασιλείου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας