ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιουλίου 1942: Ελ Αλαμέιν, η χαραυγή της πρώτης νίκης στην Έρημο της Αφρικής

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιουλίου 1942: Ελ Αλαμέιν, η χαραυγή της πρώτης νίκης στην Έρημο της Αφρικής

Λήγει η Πρώτη Μάχη του Ελ Αλαμέιν στη Βόρειο Αφρική με υποχώρηση των δυνάμεων του Άξονα.

Οι διαρκείς ήττες των δυνάμεων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στο μέτωπο της Αφρικής είχαν φέρει τις αεικίνητες μονάδες του Γερμανικού Αφρικανικού Σώματος και των Ιταλών συμμάχων τους στις πύλες της Αλεξάνδρειας. Στο Ελ Αλαμέιν ο νέος διοικητής της 8ης Στρατιάς, στρατηγός Ώκινλεκ, αποφάσισε να σταθεί αμυντικά, καθώς ο Ρόμμελ θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει αυτό το λιμάνι-κόμβο για τον ανεφοδιασμό του. Ενισχυμένος με αμερικανικά εφόδια και νέες ενισχύσεις οχύρωσε Βρετανικές, Νοτιοαφρικανικές, Ινδικές και Νεοζηλανδικές δυνάμεις και αμύνθηκε επί 4 εβδομάδες.

Ο Ρόμελ όμως δεν ήταν εύκολος αντίπαλος. Συγκέντρωσε τις δυνάμεις του και επιτέθηκε σε καίρια σημεία αναγκάζοντας τους Βρετανούς σε υποχώρηση αφήνοντας πίσω τους τεράστιες ποσότητες εφοδίων. Τα εφόδια αυτά αποδείχθηκαν πολύτιμα και υπό νέα διεύθυνση έφεραν το DAK μέχρι το Ελ Αλαμέιν, λιγότερο από 100 χλμ από τον ναύσταθμο στην Αλεξάνδρεια.

Ο Ώκινλεκ κατόρθωσε να εκτοξεύσει νέα γενική επίθεση που θα αναγκάσει τον Άξονα να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για περαιτέρω προέλαση.
Στο τέλος, οι Βρετανοί κράτησαν και οι Γερμανοί έχοντας εξαντλήσει τα καύσιμα και τα εφόδιά τους αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ήταν η πρώτη σημαντική νίκη για τους Βρετανούς που θα την προβάλουν ιδιαίτερα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Στάθης Βασιλείου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας