ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Ιουλίου 30 π.Χ.: Μάχη της Αλεξανδρείας, το κύκνειο άσμα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Ιουλίου 30 π.Χ.: Μάχη της Αλεξανδρείας, το κύκνειο άσμα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας

Μετά την ήττα στο Άκτιο, ο Μάρκος Αντώνιος συγκέντρωσε όσες δυνάμεις του απέμειναν στην Αίγυπτο. Η απομόνωση και η καταθλιπτική αριθμητική υπεροχή των δυνάμεων του Οκταβιανού προκάλεσαν σημαντικές λιποταξίες από τις τάξεις του αλλά παρόλα αυτά, ο Αντώνιος κατόρθωσε να κερδίσει μια μικρή νίκη στα σημεία χάρη στις ικανότητές του σαν τακτικός διοικητής.

Ο Οκταβιανός όμως θα επιχειρήσει μια δεύτερη επίθεση από δύο πλευρές τον Αύγουστο κατορθώνοντας να κυριεύσει την πόλη. Οι δυνάμεις του Αντωνίου διαλύθηκαν αυτομολώντας στον εχθρό -τους “άλλους” Ρωμαίους- με αποκορύφωμα τον στόλο του που πέρασε εξολοκλήρου στις διαταγές του Οκταβιανού.

Χωρίς δυνάμεις και χωρίς συμμάχους ο Μάρκος Αντώνιος προτίμησε την αυτοκτονία από τη σύλληψη και την ατίμωση στα χέρια του εχθρού του. Η Κλεοπάτρα, αντίθετα, προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον νέο Ρωμαίο επικυρίαρχο της Αιγύπτου, τον τρίτο κατά σειρά, αλλά οι χάρες της δεν την υπηρέτησαν όπως με τους άλλους δύο. Θα ακολουθήσει τον εραστή της στην αυτοκτονία και στον τάφο.

Αναγνωρίζοντας την μεγάλη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου ο Οκταβιανός θα την ανακηρύξει σε ρωμαϊκή επαρχία και θα την εντάξει απόλυτα στο ρωμαϊκό imperium, του οποίου ήταν πλέον ο μοναδικός ηγέτης. Ο λαός της Ρώμης τον χαιρέτησε για τις πολιτικές και στρατηγικές του επιτυχίες και σύντομα θα τον ανακηρύξει αυτοκράτορα, αφού ο Οκταβιανός δολοφονήσει τους γιό του Καίσαρα και της Κλεοπάτρας, Καισαρίωνα αλλά και τον γιό του Μάρκου Αντωνίου, Μάρκο Αντώνιο Αντύλο.

(Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2020 στην Πτήση)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

Ρεπορτάζ -Πηγή: Στάθης Βασιλείου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας