ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Μαΐου 1950: Διακήρυξη Σουμάν, η «Ημέρα της Ευρώπης»

Ο Υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ρομπέρ Σουμάν (Robert Schuman) εκφωνεί λόγο στον οποίο καλεί τα ευρωπαϊκά έθνη να συμπήξουν μια νέα μορφή οργανισμού των ευρωπαϊκών κρατών σε ένα σύστημα «υπερεθνικής κοινότητας», που θα εξαλείψει τους ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών και θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και στην ειρήνη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η διακήρυξη του Γάλλου υπουργού ερχόταν το 1950, χρονιά που οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν μέρος της παραγωγής και της οικονομίας που είχαν πριν την καταστροφή του Β΄Παγκοσμίου πολέμου. Παρά την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ με το σχέδιο ανασυγκρότησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάκαμψης (ERP, επίσημα αλλά γνωστότερο ως “σχέδιο Μάρσαλ”), η πορεία αποκατάστασης των υποδομών, των δρόμων, των λιμένων, των δικτύων ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης, του στησίματος των εργοστασίων και την οργάνωση του δικτύου επικοινωνιών και παραγωγής προχωρούσε με τεράστιες δυσκολίες και ανυπέρβλητα προβλήματα λόγω του τεραστίου κόστους που είχαν οι συναλλαγές σε πρώτες ύλες και η επιβολή δασμών και φόρων κατά τη μετακίνησή τους μέσω των συνόρων των ευρωπαϊκών κρατών.

Robert Schuman, θεωρείται άξια ένας από του πατέρες της σύγχρονης Ευρώπης

Ο Σουμάν ξεκίνησε με τη φράση: “Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν γίνουν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες σε μέγεθος με τους κινδύνους που την απείλησαν εξαρχής”.

Επίσήμανε το γεγονός πως η προσπάθεια θα είναι μεγάλη και επίπονη και θα κρατήσει σε βάθος χρόνου για να γίνουν τα αποτελέσματά της αισθητά. Στην προσπάθεια αυτή, την πρώτη κίνηση πρέπει να ακολουθήσουν πολλές άλλες προσπάθειες, μέτρα και σχέδια που σταδιακά αλλά σταθετά θα χτίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα συνηθίσουν και διδάξουν στους λαούς της Ευρώπης την αξία και τα κέρδη της αλληλεγγύης.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ελεύθερης μετακίνησης των πρώτων υλών, κυρίως άνθρακα (κύριο μέσο λειτουργίας των εργοστασίων και θέρμανσης των υποστατικών) και χάλυβα (κύριο συστατικό κατασκευής μεγάλων έργων, γεφυρών, πλοίων, εργαλείων και μέσων, ο Σουμάν δήλωσε πως οι πληθυσμοί εκείνοι που μέχρι σήμερα παρήγαγαν αυτά τα υλικά ως ύλη για τον πόλεμο, πλέον θα γνωρίσουν την αξία τους ως υλικά της ειρήνης και θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να αλλάζει θεαματικά.

Βίντεο με την διακήρυξη Σουμάν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η διακήρυξη θα υλοποιηθεί ουσιαστικά το επόμενο έτος με την δημιουργία του Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) μεταξύ των δύο ισχυρότερων βιομηχανικά κρατών της ηπείρου, της Γαλλίας και της (τότε Δυτικής) Γερμανίας. Στην ένωση ΕΚΑΧ θα προσχωρήσουν γρήγορα οι γειτονικές χώρες του Βελγίου, της Ολλανδίας και του δουκάτου του Λουξεμβούργου. Θα ακολουθήσουν πολλές επιμέρους ενώσεις, που θα φέρουν την ευρωπαϊκή συνεργασία όλο και πιο κοντά στην ολοκλήρωση μιας υπερεθνικής συνομοσπονδίας. Η μέρα γιορτάζεται ως ημέρα της Ευρώπης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας