Σε περιοχή κινδύνου κορονοϊού κηρύσσουν σχεδόν όλη την αυστριακή επικράτεια η Γερμανία και η Ολλανδία

Η Γερμανία και η Ολλανδία κήρυξαν σήμερα σε περιοχή κινδύνου κορονοϊού σχεδόν στο σύνολό της την Αυστρία, με ισχύ για τους Γερμανούς ταξιδιώτες σε όλα τα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια (εννέα), με εξαίρεση την Καρινθία, ενώ η ολλανδική ταξιδιωτική οδηγία, που μέχρι σήμερα ίσχυε για τα κρατίδια Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, ‘Ανω Αυστρία, Φόραρλμπεργκ, Κάτω Αυστρία και Τιρόλο, επεκτείνεται τώρα στο σύνολο και των εννέα κρατιδίων.

Έως τώρα, η Βιέννη, το Φόραρλμπεργκ και το Τιρόλο θεωρούνταν για τη Γερμανία περιοχές κινδύνου, με εξαίρεση τους θύλακες Μίτελμπεργκ/Κλάινβαζερταλ (Φόραλμπεργκ) και Γιούνκχολτς (Τιρόλο), κάτι που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες αμέσως μετά την επιστροφή τους υποβάλλονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες ή υποβάλλουν ένα αρνητικό τεστ CoVid-19 που δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Από τις 8 Νοεμβρίου, στη Γερμανία δεν θα ισχύει πλέον η δυνατότητα απαλλαγής από την καραντίνα με την κατάθεση αρνητικού τεστ, αλλά θα υπάρχει υποχρέωση καραντίνας πέντε ημερών. Για τους παραθεριστές, αυτή η επιλογή είναι κάθε άλλο παρά πρακτική και για τον λόγο αυτόν υπάρχουν ήδη δριμύτατες κριτικές του νέου γερμανικού κανονισμού από Αυστριακούς επιχειρηματίες του τουρισμού, ενώ το κρατίδιο Φόραρλμπεργκ εξετάζει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Για την Ολλανδία, μόνον τα ομόσπονδα κρατίδια της Καρινθίας, της Στυρίας και του Μπούργκενλαντ είναι τώρα στο “κίτρινο” ως προς την επικινδυνότητά τους, όπως επίσης το Ανατολικό Τιρόλο και οι θύλακες Χίντερις, Γιούνχολτς και Κλάινβαζερταλ/Μίτελμπεργκ, πράγμα που σημαίνει πως μετά την επιστροφή από όλες τις άλλες περιοχές, που βρίσκονται στο “κόκκινο”, είναι υποχρεωτική η δεκαήμερη καραντίνα.

Ακόμη και ένα αρνητικό τεστ πριν ή μετά την άφιξη στην Ολλανδία δεν ακυρώνει αυτή την υποχρέωση, η οποία δεν ισχύει για άτομα τα οποία ταξιδεύουν μέσω των αυστριακών αεροδρομίων Βιέννης, Σάλτσμπουργκ, Λιντς και Ίνσμπρουκ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παραμείνει σε αυτά τα κρατίδια, όπως επίσης εξαιρούνται και όσοι ταξιδεύουν “τράνζιτ”, όμως ενδεχόμενη στάση ανεφοδιασμού σε πρατήριο καυσίμων θεωρείται “παραμονή”.

Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, που επικαλείται σήμερα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, το 31% των Γερμανών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι λόγω της πανδημίας δεν σχεδιάζουν χειμερινές διακοπές, ενώ σε ποσοστό 45% αναφέρουν πως δεν θα πραγματοποιούσαν τις προγραμματισμένες διακοπές τους, εάν η περιοχή χαρακτηριζόταν επικίνδυνη, ενώ ακόμη και εάν δεν ήταν περιοχή κινδύνου το 64% των ερωτηθέντων θα ήθελαν εθελοντικά να υποβληθούν σε τεστ μετά τις διακοπές τους.

Πολλοί θα ήθελαν να υπάρχει σχέδιο υγιεινής για διακοπές χειμερινών σπορ, υποστηρίζοντας σε ποσοστό 70% τη χρήση μάσκας στα λιφτ του σκι, σε ποσοστό 80% υποστηρίζουν την περιορισμένη παρουσία ατόμων σε εστιατόρια και λεωφορεία σκι, ενώ σε ποσοστό 72% πιστεύουν ότι οι εκδηλώσεις “après-ski” πρέπει να πραγματοποιούνται μόνον με εφαρμογή κανόνων υγιεινής.

Ουγγαρία

Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει ζητήσει από υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την COVID-19 που ανέπτυξαν η Ρωσία και η Κίνα για πιθανές μελλοντικές αγορές, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του Ορμπάν.

Η Ουγγαρία έχει επίσης δεσμευθεί να αγοράσει 6,5 εκατ. εμβόλια από την AstraZeneca με κόστος 13 δισεκ. φιορίνια (42,24 εκατ. δολάρια) βάσει μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας, δήλωσε ο Γκεργκέλι Γκούλιας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 2.032 νέων κρουσμάτων COVID-19 σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μολύνσεων σε 52.212, με 1.305 θανάτους.

Ο Γκούλιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει νέους περιορισμούς για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού και ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά μετά τις φθινοπωρινές διακοπές.

«Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στο να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία», δήλωσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση του Ορμπάν έχει επιδιώξει να αποφύγει αυστηρότερους περιορισμούς στην οικονομία μετά το εαρινό lockdown που οδήγησε την οικονομία σε βουτιά κατά 13,6% το δεύτερο τρίμηνο, τη χειρότερη συρρίκνωση στην Κεντρική Ευρώπη.

Τελευταία Άρθρα Κατηγορίας