Στατίνες – Τα οφέλη και οι πιθανές βλάβες από τη χρήση τους σε ασθενείς με διαβήτη

Στατίνες – Τα οφέλη και οι πιθανές βλάβες από τη χρήση τους σε ασθενείς με διαβήτη

Οι στατίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά μπορεί επίσης να έχουν ένα μειονέκτημα για πάρα πολλούς ασθενείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι στατίνες μπορεί να επιδεινώσουν το σακχαρώδη διαβήτη.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που έπαιρναν στατίνες, το 56% είδε να επιδεινώνεται ο διαβήτης τους σε σύγκριση με το 48% εκείνων που δεν έπαιρναν.

Μάλιστα, όσο υψηλότερη ήταν η δόση της στατίνης τόσο πιο γρήγορη ήταν η εξέλιξη του διαβήτη.

Στατίνες και διαβήτης, ένας συνδυασμός που απαιτεί περισσότερη έρευνα

«Αυτή η μελέτη πρέπει να είναι μια αρχή για περισσότερη έρευνα που εξετάζει την ισορροπία των οφελών και των βλαβών της χρήσης στατινών σε ασθενείς με διαβήτη» δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής δρ Ishak Mansi, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Texas Southwestern στο Ντάλας των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε καλά τα οφέλη των στατινών, αλλά οι τυχόν βλάβες που προκαλούν διερευνώνται πολύ λιγότερο» δήλωσε ο δρ Mansi.

«Συγκεκριμένα, ποιος είναι ο πληθυσμός που μπορεί να επωφεληθεί λιγότερο από τη χρήση στατινών ή ακόμα και να επιδεινωθεί κάποια πάθησή του; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς και δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι κανείς ασθενής δεν πρέπει να σταματήσει να παίρνει τις στατίνες του και ότι αυτή η συσχέτιση δεν αποδεικνύει αιτιότητα.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τη μελέτη ο δρ Mansi και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 83.000 διαβητικούς ασθενείς που χρησιμοποίησαν στατίνες και περισσότερους από 83.000 που δε χρησιμοποιούσαν.

Όσοι έπαιρναν στατίνες ήταν πιο πιθανό να δουν το διαβήτη τους να εξελίσσεται και χρειάστηκε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ινσουλίνη και άλλα είδη φαρμάκων για να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, νωρίτερα από εκείνους που δεν έπαιρναν στατίνες.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να ειδοποιήσει τους κλινικούς γιατρούς ότι μπορεί να χρειαστεί να δώσουν μεγάλη προσοχή και να περιμένουν να προσαρμόσουν τα φάρμακα κατά του διαβήτη των ασθενών τους, όταν αυτοί ξεκινούν να παίρνουν στατίνες» δήλωσε ο δρ Mansi.

Ο δρ Joel Zonszein, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι το σάκχαρο στο αίμα δεν είναι το μόνο κλειδί για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

«Η διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 δεν επικεντρώνεται στην μείωση των σακχάρων στο αίμα» εξήγησε ο δρ Zonszein, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη.

«Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα φάρμακα είναι συχνά απαραίτητα για την πρόληψη ή τη μείωση των επιπλοκών. Οι στατίνες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης και στην προστασία από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια».

«Τα οφέλη από τις στατίνες υπερτερούν των όποιων παρενεργειών»

Οι στατίνες δεν προκαλούν διαβήτη και ο μετριοπαθώς αυξημένος ρυθμός του αρχικού διαβήτη είναι γνωστός, αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος, είπε ο ίδιος.

«Τα οφέλη των στατινών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι πολύ μεγαλύτερα από τις πιθανές παρενέργειες» πρόσθεσε ο δρ Zonszein.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με στατίνες και η ευρεία εφαρμογή τους ήταν μια σημαντική πρόοδος στη δημόσια υγεία, σημείωσε.

Η θεραπεία της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και της υψηλής χοληστερόλης είναι εξίσου σημαντική με τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, πρόσθεσε ο δρ. Zonszein, και οι στατίνες είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα γι’ αυτά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

«Όταν συνταγογραφείται οποιοδήποτε φάρμακο, ως γιατροί αναζητούμε μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ των οφελών και των παρενεργειών για τον κάθε ασθενή. Στην περίπτωση των στατινών τα οφέλη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, είναι σαφώς μεγαλύτερα από πιθανές παρενέργειες» πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας