Στην Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη: Αναμένονται τα κυβερνητικά μέτρα

Στην Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη: Αναμένονται τα κυβερνητικά μέτρα

File Photo: Κέντρο διανομής ρεύματος. ΑΠΕ,ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Συνεχίζεται και σήμερα το ράλι τιμών στην χονδρεμπορική με την Ελλάδα να έχει την υψηλότερη τιμή στην ΕΕ 242 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με δεύτερη υψηλότερη της Ιταλίας στα 233,28 ευρώ/MW

Η διατήρηση του υψηλού κόστους μεταφέρεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά αυξημένους λογαριασμούς με αβεβαιότητα εξόφλησής τους. Αυτό φυσιολογικά θα μεταφερθεί και στην αγορά των προμηθευτών ενέργειας καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε νέο κύμα μετακινήσεων πελατών και ανεξόφλητων λογαριασμών, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων.

Χθες ο πρωθυπουργός από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έδωσε το στίγμα της πολιτικής του επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει απ’΄το χέρι της για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά και θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη δυνατότητα να αυξηθεί η αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να υπάρξουν λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο για το φυσικό αέριο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, όσο και για την ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται επίσης στη βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες τιμές και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου πάλι από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων πρωταγωνιστούν σε όλη την Ευρώπη και χθες βρέθηκαν στην ατζέντα Κορυφής με τις αποφάσεις για τη εργαλειοθήκη των μέτρων να μεταφέρονται για την προσεχή Τρίτη 26 Οκτωβρίου σε επίπεδο υπουργών ενέργειας.

Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποσκοπούν στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων καταναλωτών, η εισήγηση της Κομισιόν που βρίσκεται στο τραπέζι καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση μέρους των εσόδων που έχουν μέσω των δικαιωμάτων ρύπων. Επίσης, προτείνονται παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν μορφή εισοδηματικής στήριξης μέσω κουπονιών ή την πληρωμή λογαριασμών, ή ακόμη μέσω στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών στην ενέργεια.

Στα μακροπρόθεσμα μέτρα η Κομισιόν προτείνει την εξέταση της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη και την ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τα κυβερνητικά μέτρα

Από μέρα σε μέρα χωρίς να αποκλείεται και σήμερα προβλέπεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα κατανέμονται οι πόροι ύψους 400 εκ. ευρώ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στους προμηθευτές ενέργειας προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιδοτήσει με 9 ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για τον Σεπτέμβριο και με 18 ευρώ από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο. Αντίστοιχα, στον τομέα του φυσικού αερίου αναμένεται η τελική μορφή που θα πάρει η φόρμουλα για οριζόντια έκπτωση 15% σε όλους τους καταναλωτές ακόμη και αυτούς που δεν προμηθεύονται αέριο από την ΔΕΠΑ.

Στα πρόσθετα μέτρα το ΥΠΕΝ έχει συμπεριλάβει και έκτακτη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών ύψους 40 εκ. ευρώ το οποίο θα χορηγηθεί σε κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να θερμάνουν το σπίτι τους.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ζητήσει να χορηγηθεί η κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν κάτι που θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των δικών τους υποχρεώσεων που λόγω του ράλι τιμών προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την χορήγηση του ποσού στήριξης σε δύο δόσεις, από τις οποίες η μία αναμένεται να δοθεί εντός του μήνα και η άλλη το Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από newmoney.gr

Γερμανία: Να μη χορηγηθεί άδεια στο Nord Stream 2 δηλώνει η “Πράσινη” Αναλένα Μπέρμποκ – Ρώσικο πόκερ με τις τιμές φυσικού αερίου

Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει ως λύση για την πράσινη μετάβαση: Το σχέδιο της Βρετανίας και το αίτημα από 10 υπουργούς χωρών της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ρεπορτάζ : p.zag Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας