Στην τελική ευθεία οι έρευνες για το εμβόλιο

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν διαρκώς και σε σχέση με το εμβόλιο τόσο όσον αφορά τον χρόνο που θα είναι έτοιμο  για να διατεθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όσο και ως προς το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα μας.

Με τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν ξεπεράσει τα 11.000, τους θανόντες να πλησιάζουν τους 300 και την εποχική γρίπη να ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή της από τον επόμενο μήνα, η αγωνία και στην Ελλάδα για την έλευση ενός αποτελεσματικού εμβολίου για την προστασία όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κορυφώνεται.

Σε τελικό στάδιο το εμβόλιο της Οξφόρδης

Οι προσπάθειες των ερευνητών για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού, είναι πυρετώδεις. Ωστόσο όπως φαίνεται ο μαζικός εμβολιασμός αργεί.

Μιλώντας στο MEGA και τον Σαράντη Μιχαλόπουλο, η πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών τόνισε πως το εμβόλιο ενδέχεται τελικά να μην κυκλοφορήσει πριν τον Αύγουστο του 2021.

Σε 7 δόσεις η διανομή του εμβολίου στην Ελλάδα

Πριν από δύο εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων από το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει να διανέμεται από το Δεκέμβριο.

«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» σημείωσε ο λοιμοξιολόγος Νίκος Σύψας.

Εάν το χρονοδιάγραμμα επαληθευτεί, η Ελλάδα θα το προμηθευτεί σε 7 δόσεις.

«Η πρώτη δόση που θα πάρουμε είναι κάτι παραπάνω από 700.000 εμβόλια» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Καθ’ οδόν και δεύτερο ρωσικό εμβόλιο

Στον αντίποδα οι Ρώσοι εμβολιάζουν ήδη εθελοντές με το εμβόλιο Sputnik V, ενώ βρίσκεται σε φάση δοκιμών και ένα δεύτερο ρωσικό εμβόλιο.

Επιστήμονες αλλά και κράτη έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δημιουργίας εμβολίου, που εκτός από σωτήριο θα αποδεχθεί και χρήσιμο γεωστρατηγικό όπλο.

Τελευταία Άρθρα Κατηγορίας