Στο όριο των 12 μιλίων το Oruc Reis

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020, 11:12

Στα όρια των αντοχών ανθρώπων και μηχανών εξελίσσεται η αντιπαράθεση στο νότιο Αιγαίο που βρίσκει αντιμέτωπους τους στόλους Ελλάδας και Τουρκίας με επίκεντρο τον πλου του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο από το πρωί της Τρίτης όπως αναμενόταν εφάπτεται του ορίου των 12 μιλίων από τις ακτές του Καστελόριζου.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων γνώριζε εδώ και αρκετά 24ωρα πως η Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα ήταν η μέρα κλειδί για τις εξελίξεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και πως το Oruc Reis είχε εντολές να πλεύσει πιο κοντά από ποτέ στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, δηλαδή ανάμεσα στα τρία νησιά Στρογγύλη, Ρω και Καστελόριζο.

Το ζήτημα είναι εάν το Oruc Reis θα επιδιώξει να παραβιάσει τη θεωρητική γραμμή των 12 μιλίων και να πλησιάσει την απόλυτη κόκκινη γραμμή των 6 μιλίων, που αντιστοιχούν αυτή τουλάχιστον τη στιγμή στο θαλάσσιο σύνορο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Την ίδια ώρα στον Κόλπο Ξηρού, στην ανατολική Ρωμυλία, στο βόρειο Αιγαίο, πάνω από τη χερσόνησο της Καλλίπολης, συγκεντρώνονται μονάδες του τουρκικού στόλου για την πραγματοποίηση ναυτικής άσκησης, σύμφωνα άλλωστε και με την έκδοση προ ημερών ειδικής NAVTEX. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο, δεδομένου ότι στον Κόλπο Ξηρού το τουρκικό ναυτικό διαθέτει και πεδίο βολής.

Είναι όμως η συγκυρία η οποία αναγκάζει την ελληνική πλευρά να θέσει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας στο σύστημα άμυνας και ασφάλειας του Έβρου.

Παράλληλα, το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται μετά και το αίτημα της ελληνικής πλευράς διά επιστολής Νίκου Δένδια να ανασταλεί το καθεστώς τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία και προφανώς να διακοπεί κάθε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για το επόμενο στάδιο της νέας τελωνειακής ένωσης με τη χώρα αυτή.

Το ελληνικό αίτημα έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη παρέμβαση της Αθήνας περί επιβολής συνολικού εμπάργκο όπλων από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. προς την Τουρκία.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, αιτήματα και ιδέες της ελληνικής πλευράς προφανώς θα ζυμωθούν και θα συζητηθούν στα διεθνή Φόρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια του μηνός Νοεμβρίου, έχουν ήδη προγραμματιστεί τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου και Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διμερείς διπλωματικές επαφές της Αθήνας με ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και το ενδεχόμενο να απευθυνθεί η Ελλάδα με ειδικό αίτημα και αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας τη σύγκλησή του προκειμένου να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020, 11:19

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας