Συστηματική παρακολούθηση από τους σεισμολόγους και φορείς της σεισμικής ακολουθίας ανατολικά της Κρήτης

Συστηματική παρακολούθηση από τους σεισμολόγους και φορείς της σεισμικής ακολουθίας ανατολικά της Κρήτης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 19:25

Με πολύ μεγάλη προσοχή τα μέλη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού  Κινδύνου παρακολουθούν την σύνθετη σεισμική ακολουθία στο νοτιοανατολικό τόξο που έδωσε μέσα σε τρείς εβδομάδες 3 δονήσεις της τάξης των 6 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τους σεισμολόγους της επιτροπής αυτής πώς το συγκεκριμένο τόξο είναι σε διέγερση. Το μείζον ερώτημα και το κρίσιμο μέγεθος είναι το εάν και κατά πόσο οι τρείς προαναφερόμενοι σεισμοί των 6 Ρίχτερ είναι προσεισμικό φαινόμενο ή όχι. Το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν μετασεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ  αυξάνει τις ανησυχίες των ειδικών που δεν παρατηρούν εκτόνωση του φαινομένου με ισχυρούς μετασεισμούς. Μιλάμε πάντα για το τόξο επί του οποίου σημειώθηκαν οι πρόσφατες δονήσεις ανοικτά του  Ζάκρου της Κρήτης και ανοικτά της Καρπάθου. Νότια – Ανατολικά δηλαδή της ανατολικής ακτής του Μεγαλονήσου.

Ένα στοιχείο που προκαλεί έντονο προβληματισμό αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης του φαινομένου στο τόξο  Νισύρου – Ρόδου – Κάσου. Πρόκειται για μία σεισμογενή ζώνη η οποία προκαλεί εύλογες ανησυχίες  στους σεισμολόγους αφού έχει δώσει δονήσεις που άφησαν το αποτύπωμα τους στην σεισμική ιστορία της Ανατολής Μεσογείου. Επισημαίνεται πώς τέτοιοι σεισμοί σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο δημιουργούν συνθήκες εκδήλωσης ισχυρών Τσουνάμι με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όλα τα παραπάνω συμπληρώνουν έναν μακρύ κατάλογο ερωτημάτων και προβληματισμών που συζητούν τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Προφανώς κάποια στιγμή, ενδεχομένως  μάλιστα και πολύ σύντομα , να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ήδη μία τέτοιου περιεχομένου  ανακοίνωση που θα πληροφορούσε υπεύθυνα τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει έχει αργήσει.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 19:25

Ρεπορτάζ -Πηγή: Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας