Τα όρια της χρησιμότητας των οχημάτων M1117 στο ελληνικό οπλοστάσιο

Τα όρια της χρησιμότητας των οχημάτων M1117 στο ελληνικό οπλοστάσιο

Ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να παραλαμβάνει τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα Μ-1117, με τα πρώτα να έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα αυτόν τον μήνα. Ταυτόχρονα, άνοιξε επιτέλους και το θέμα απόκτησης αποβατικών τεθωρακισμένων AAV-7 σε ικανό αριθμό. Και τα δύο αυτά είδη οχημάτων έρχονται να καλύψουν πάγιες ανάγκες του. Ενώ η απόκτηση των AAV-7 δεν έχει δεχτεί επικρίσεις, δεν ισχύει το ίδιο για τα Μ-1117, τα οποία έρχονται σε μεγάλο αριθμό.

Του ΕΘΥΜΙΟΥ ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η εισαγωγή τόσων τεθωρακισμένων οχημάτων εγείρει ζήτημα σε ποιες μονάδες και με τι ρόλους θα ενταχθούν. Τα 4×4 Μ-1117, τα οποία αποτελούν εξέλιξη των τεθωρακισμένων οχημάτων V-100 και V-150 Commando, αναπτύχθηκαν για επιχειρήσεις στρατιωτικής αστυνόμευσης, εσωτερικής ασφάλειας, αντι-ανταρτικών περιπολιών, και το πολύ-πολύ για επιχειρήσεις στα μετόπισθεν εναντίον ελαφρά οπλισμένων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα παλαιότερα εγχειρίδια του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιούνται σε ίλες ή επιλαρχίες αναγνωρίσεως, για την προστασία κόμβων συγκοινωνίας (γεφυρών, σηράγγων, σιδηροδρομικών γραμμών, κλπ.) αλλά και την επείγουσα επέμβαση σε περίπτωση αεραποβάσεως.

Αυτή είναι η χρήση που προέβλεπε, χοντρικά, ο Ελληνικός Στρατός για τα πρώτα του τεθωρακισμένα οχήματα Marmon Harrington και M-8 Greyhound. Τα Μ-1117 δεν είναι ΤΟΜΠ (όχημα μεταφοράς προσωπικού), αλλά ούτε και ΤΟΜΑ (όχημα μάχης).

Με πλήρωμα πέντε στρατιώτες, εκ των οποίων ο ένας είναι οδηγός και ο δεύτερος διοικητής και χειριστής του πύργου, το όχημα δεν θεωρείται μέσο μάχης ή μεταφοράς πεζικού. Κάποιοι έσπευσαν να θεωρήσουν ότι με 1200 Μ-1117 μπορεί ο Στρατός να αντικαταστήσει τα ΤΟΜΠ Μ-113, ή τουλάχιστον μέρος αυτού του στόλου. Αυτό δεν είναι εφικτό. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

The post Τα όρια της χρησιμότητας των οχημάτων M1117 στο ελληνικό οπλοστάσιο first appeared on Defence-point.gr.

Ρεπορτάζ -Πηγή: dpoint Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας