Τούρκος αναλυτής: «Η επιθετική ρητορική ως μέρος του θεάτρου που παίζει η Τουρκία με την Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια»

Τούρκος αναλυτής: «Η επιθετική ρητορική ως μέρος του θεάτρου που παίζει η Τουρκία με την Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια»

Για να αποσπαστεί η προσοχή του τουρκικού λαού χρησιμοποιούνται οι λεκτικές προκλήσεις και η επιθετική ρητορική της Άγκυρας, υποστήριξε ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής του Middle East Forum, Μπουράκ Μπεκντίλ μιλώντας στο OPEN.

Μάλιστα, ο Μπεκντίλ είναι κάθετος ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία (σ.σ. όσο δεν εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα): «Ποτέ δεν πίστεψα στην πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Ένα τέτοιο επεισόδιο δεν θα γίνει ποτέ εφόσον είναι ενάντια στα συμφέροντα εμπλεκόμενων πολιτικών κομμάτων αλλά και των ΗΠΑ, ΕΕ, της Ρωσίας, Κίνας, Ισραήλ και των χωρών του αραβικού κόσμου».

Επίσης, ο Τούρκος αναλυτής εξήγησε την στρατηγική του Ερντογάν: «Πιστεύω ότι ο Tαγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα. Είναι σαν να θέτει ένα ευαίσθητο θέμα για να τραβήξει την προσοχή του τουρκικού λαού. Ο Ερντογάν μέσα στην Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή τη φορά ένα πόλεμο πολιτικής επιβίωσης που για εκείνον σημαίνει ‘ή όλα ή τίποτα’».

Ερωτώμενος συγκεκριμένα για την προκλητική ρητορική του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Μπεκντίλ επεσήμανε: «Είναι μέρος της δουλειάς που του έχει ζητηθεί. Είναι μέρος του θεάτρου που παίζει η Τουρκία με την Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια. Το κάνει για το εσωτερικό ακροατήριο και επίσης για να εντυπωσιάσει τον πρόεδρό του, τον Ερντογάν. Είναι κινήσεις που γίνονται κάθε μέρα και για μένα δεν έχουν στρατηγική αξία».

Τέλος, σχολιάζοντας το τουρκικό αίτημα για αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος το απέκλεισε: «Κατά τη γνώμη μου το νέο αίτημα της Τουρκίας για μια νέα αγορά F-16 είναι μια κίνηση τακτικής. Η Άγκυρα ξέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τόσο κρίσιμης σημασίας πώληση όπλων. Προσπαθεί με κάποιο τρόπο να νομιμοποιήσει την πρώτη αγορά των S-400, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να παραδεχτούν την άρνησή τους για τους PATRIOT και για τα F-16 τώρα».

Ρεπορτάζ : Scarface Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας