Το μεγάλο λάθος Ερντογάν: Όποιος ύπουλα περπατεί… “τα πάτησε” στον Έβρο

Αυτό που συνέβη πριν ένα χρόνο τέτοιες ημέρες στον Έβρο δεν ήταν προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Επρόκειτο για μία οργανωμένη από το τουρκικό κράτος εισβολή αμάχων και όχι μόνο. Αναμφίβολα, στόχος της συντριπτικής πλειονότητας όσων πολιορκούσαν τα ελληνικά σύνορα και επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα νησιά ήταν να κάνουν ένα βήμα προς τον τελικό προορισμό, που είναι ο “παράδεισος” της Ευρώπης.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Αυτό, ωστόσο, δεν ακυρώνει το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει εργαλειοποιήσει τους μετανάστες με διπλό στόχο: πρώτον να καταπονήσει και εάν είναι δυνατόν να “αλώσει” την Ελλάδα και δεύτερον να εκβιάσει την ΕΕ. Η τακτική αυτή δεν είναι καινούρια. Εφαρμόζεται εδώ πολύ καιρό. Μέχρι τώρα, όμως, η Άγκυρα τηρούσε κάποια προσχήματα. Μεθόδευε τη διοχέτευση μεταναστών στην ελληνική επικράτεια μέσω των νησιών και του Έβρου σε μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις.

Η τακτική αυτή θύμιζε λίγο τη γνωστή ιστορία με τον βάτραχο στην κατσαρόλα. Η Ελλάδα θύμιζε μέχρι τώρα τον βάτραχο που δεν πήδαγε έξω από την κατσαρόλα, επειδή η Τουρκία ζέσταινε σιγά-σιγά το νερό. Εάν συνέχιζε έτσι τελικώς ο βάτραχος ίσως γινόταν βραστός, όπως στην ιστορία. Με το σιγά-σιγά συνηθίζει να μην αντιδρά με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το ένστικτο αυτοσυντήρησης.

Ο Ερντογάν έκανε το λάθος και πρέπει ως Έλληνες να θεωρούμε τον εαυτό μας τυχερό γι’ αυτό. Έχοντας συνηθίσει να αντιδρά κλιμακώνοντας και έχοντας μέχρι τώρα συνηθίσει να κερδίζει πόντους από την εκάστοτε κλιμάκωση, εφάρμοσε αυτή την τακτική και τότε.

Έτσι, αντί να συνεχίσει να μας στέλνει σε δόσεις τους μετανάστες, οργάνωσε τη μαζική μεταφορά τους στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία ολομέτωπη μαζική εισβολή. Με άλλα λόγια μας έριξε καυτό νερό και μας υποχρέωσε να πηδήξουμε έξω από την κατσαρόλα, όπως θα έκανε και ο βάτραχος.

Η υπέρβαση του Μητσοτάκη
Καταργώντας τα προσχήματα και εξαπολύοντας ανοικτά πλέον αυτόν τον υβριδικό πόλεμο, ο Ερντογάν υποχρέωσε την ελληνική κοινή γνώμη να αφυπνισθεί και τον ίδιο τον Μητσοτάκη να κάνει την υπέρβασή του. Είχαν προηγηθεί οι εμφύλιες συγκρούσεις των νησιωτών με τα ΜΑΤ, οι οποίες είχαν καταδείξει ότι οι νησιώτες κι όχι μόνο είχαν φθάσει στα όριά τους.

Προετοίμασε το έδαφος και η τότε στα πρώτα βήματά της πανδημία και έτσι όταν η Τουρκία έστειλε τα πλήθη στον Έβρο, η απόφαση για σφράγισμα των συνόρων παγιώθηκε. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας