Φαρμακονήσι 1997: Η άγνωστη μάχη Ελλήνων με τουρκικό υποβρύχιο

Φαρμακονήσι 1997: Η άγνωστη μάχη Ελλήνων με τουρκικό υποβρύχιο

 Το άρθρο μας για το άγνωστο συμβάν στο Φαρμακονήσι το Πάσχα του 1997, το οποίο δημοσιεύσαμε στο protothema.gr την Κυριακή 19/9/2021, όχι απλά είχε τεράστια απήχηση ανάμεσα στους αναγνώστες μας, αλλά ως συνήθως δημοσιεύτηκε σε εκατοντάδες σάιτ, ακόμα και αθλητικά… Ο (τότε Λοχαγός)και νυν Υποστράτηγος ε.α. Κ. Κολοκούρης μας δίνει διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία για το συμβάν με το τουρκικό υποβρύχιο. Την προηγούμενη Δευτέρα επικοινώνησε μαζί μας και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό, ο Ανδρέας Νικολόπουλος, που μαζί με τον Δημήτρη Βερδελή παρουσιάζουν μέσα από την web tv «Ανιχνεύσεις», την εκπομπή λόγου «Έρως Ελευθερίας».

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΤΟΥΚΑ
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Κατά μία απίστευτη σύμπτωση στην εκπομπή τους το Σάββατο 18 / 9 / 2021 είχαν καλεσμένο τον Υποστράτηγο ε. α. σήμερα, Κωνσταντίνο Κολοκούρη, ο οποίος μίλησε και για το συμβάν του Φαρμακονησίου. Ο Ανδρέας Νικολόπουλος μας έφερε σε επαφή με τον κύριο Κολοκούρη. Πρόκειται για έναν ευγενέστατο αξιωματικό, ο οποίος μας ευχαρίστησε για την παρουσίαση και την έκταση που δώσαμε στο συμβάν με το τουρκικό υποβρύχιο και μας έδωσε κάποιες διευκρινίσεις και πρόσθετες πληροφορίες, τις οποίες και θα παραθέσουμε.

Είχε επίσης την καλοσύνη να γράψει ο ίδιος ένα κείμενο για το πώς αντιμετωπίστηκαν δύο Τούρκοι δουλέμποροι στο Φαρμακονήσι λίγες μέρες πριν το Πάσχα του 1997 και το γεγονός με το υποβρύχιο. Μας έστειλε και κάποιες αποκλειστικές φωτογραφίες από τη σύλληψη των δουλεμπόρων και των λαθρομεταναστών. Η τουρκική σημαία που κρατάει ένας πεζοναύτης σε μία από τις φωτογραφίες είναι η διάτρητη από ελληνικές σφαίρες σημαία του καϊκιού των λαθροδιακινητών που πήραν μαζί τους φεύγοντας από το Φαρμακονήσι και επιστρέφοντας στη Νέα Αγχίαλο οι Έλληνες καταδρομείς.

Λεπτομέρειες που έρχονται για πρώτη φορά στην επιφάνεια

Η επάνδρωση του Φαρμακονησίου άρχισε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων. Οι πρώτοι που πήγαν στο νησί ήταν καταδρομείς της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών με διοικητή τον δίδυμο αδερφό του Κωνσταντίνου Κολοκούρη, Σάββα, τότε Λοχαγό, νυν Αντιστράτηγο ε. α. Ακολούθως η επάνδρωση ανατέθηκε στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, τα τρία τάγματα της οποίας έστελναν εκ περιτροπής έναν μεικτό λόχο στο Φαρμακονήσι που παρέμενε εκεί για 40 ημέρες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

The post Φαρμακονήσι 1997: Η άγνωστη μάχη Ελλήνων με τουρκικό υποβρύχιο first appeared on Defence-point.gr.

Ρεπορτάζ -Πηγή: newsroom Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας